Saturday, June 2, 2007

CLEPSIDRA ALBASTRA NR. 7/IUNIE 2007

CLEPSIDRA ALBASTRA
Anul 1 Numărul 7 Iunie 2007
apare bilunar

clepsidra_albastra@yahoogroups.com
C.P. 523 O.P. 9 CLUJ-NAPOCA


ISSN 1842-9513


ISSN 1842-9513

***

Copyright ® 2007

Toate drepturile rezervate autorilor. Nici o parte din aceasta revistă nu poate fi reprodusă, sub nici o formă, prin nici un mijloc mechanic sau electronic fără acordul prealabil, în scris, al redacţiei revistei “Clepsidra albastră – revista ta de suflet”.


***

Fondatori:
Carmen Moraru
natura_si_culoare@yahoo.com

Roxana Velea
perla_neagra_2007@yahoo.com

CLEPSIDRA ALBASTRĂ

Revista ta de suflet
Anul 1 Numărul 7

Echipa de redacţie:


Redactor şef:
Carmen Moraru - natura_si_culoare@yahoo.com
Redactor-şef adjunct:
Roxana Velea - perla_neagra_2007@yahoo.com

Redactori:

Mihai Costin
Popescu V.
Atman
Călugărul Alb
Vasile Kuron
Patrice
Cosmin Haiduc
Stradivarius
Petrescu G.


Foto:
Carmen Moraru şi Vasile Kuron
Video:
Carmen Moraru şi Vasile Kuron
Tehnoredactare computerizată:
Carmen Moraru - natura_si_culoare@yahoo.com
Administrare resurse internet:
Carmen Moraru - natura_si_culoare@yahoo.com



clepsidra_albastra@yahoo.com
http://clepsidraalbastranr1.blogspot.com/
C.P. 523 O.P. 9 Cluj-Napoca


CLUJ-NAPOCA
IUNIE 2007

www.clepsidraalbastra.home.ro



EDITORIAL

SEMNIFICATIA
NUMARULUI SAPTE

Ne aflam la numarul sapte al revistei noastre. Dorim ca acesta sa fie un numar special in care sa va dezvaluim secretele numarului sapte, cateva dintre semnificatiile lui. Sapte.
Impreuna vom descoperi sensurile sale profunde ale acestei cifre. Cifra sapte este cifra deplinatatii spirituale: şapte zile ale Creaţiei, exista sapte culori ale curcubeului, sapte centri de forta in fiinta umana, exista sapte piscuri care formeaza acoperisul lumii, exista sapte minuni ale lumii, sapte virtuti, sapte pacate capitale, şapte cuvinte rostite de Iisus pe Cruce, şapte fapte ale milei sufleteşti, şapte fapte ale mileu trupeşti, şapte daruri ale Sfântului Spirit, şapte Sfinte Taine ale Evangheliilor, şapte “blesteme” ale obezităţii, cele şapte păcate capitale teoretizate de Gandhi, şapte continente etc. Acestea şi multe altele vă invităm să le descoperiţi în paginile acestei ediţii a publicaţiei “Clepsidra albastra – revista ta de suflet”.
Va dorim lectură plăcuta!
7

Carmen Moraru



SUFLETE PERECHE

Radiografia iubirii

In fiecare numar al revistei noastre la rubrica “Suflete pereche”, va vorbim despre iubire. Este mai greu de definit acest sentiment, dar cu totii il simtim si il traim din plin. Iubirea este cea mai elevata stare spirituala si este cea mai apropiata de starea de indumnezeire.
Haideti acum sa aruncam o privire la cateva dintre caracteristicile acesteia, care sunt in numar de sapte: iubirea inseamna mai mult decat o simpla simpatie (1), iubirea inseamna incredere (2), iubirea inseamna a se darui (3), iubirea inseamna ascultare activa (4), iubirea inseamna amabilitate (5), iubirea inseamna a trai si a comunica bucuria (6), iubirea inseamna rafinament (7)…
1) Iubirea este mai mult decat o simpla simpatie:
Atunci cand intalnesti o persoana, prima impresie este cea care conteaza. Dupa prima intalnire poti sa spui: asta-mi place, asta nu-mi place. De ce se intampla asa? Pentru ca intre interiorul tau si interiorul persoanei respective se stabileste o punte de legatura. Si astfel se creeaza simpatiile.
Vei descoperi ca ai multe lucruri in comun cu persoana respective: preocupari comune, gusturi comune. Te bucuri ca ai gasit pe cineva care ti se aseamana. Parca ambele suflete danseaza in ritmul aceleiasi melodii. Astfel se va naste in mod spontan un sentiment de fraternitate si solidaritate intre tine si acea persoana. Se va naste o fascinatie, o dorinta de cunoastrere aprofundata acestui Alter-Ego. Vei observa ca ti se potriveste, ca te intelege.
Si astfel se vor ivi urmatoarele exteriorizari spontane: “Sunt la dispozitia ta!” “Poti cont ape mine!” “Ma poti suna la orice ora din zi si din noapte daca ai nevoie de ceva!” etc.
Iata acum cateva vitate care ilustreaza aceste idei:

“Vrei sa stii daca iubirea ta este frumoasa si autentica?
Priveste daca te ridica mai sus de tine insuti sit e face mai bun!” (A. GRAF)

In spatele unui chip sever, in spatele unei atitudini indraznete, in spatele unei atitudini arogante se afla de multe ori o persoana slaba care, fara sa stie, are nevoie de tine!” (A. FABER)

“Viata noastra este o succesiune de gesture foarte mici care, umplute de iubire, modeleaza fericirea noastra vesnica” (Rabindranath Tagore”

2) Iubirea inseamna incredere
Increderea este unul din ingredientele de baza ale iubirii. Numai intr-un spatiu unde exista incredere poate exista o deschidere plina de sinceritate si o traire spirituala profunda in adevaratul sens al cuvantului.
Ca cealalta sa aiba incredere in tine, fa tu mai intai primul pas. Dovedeste-I ca ai incredere in ea. Destainuie-I lucruri pe care nimeni altcineva nu le cunoaste. In acest mod ii oferi prietenia ta sincera, spunand: “In nimeni nu am atata incredere cat am in tine!” Celalalt se va bucura pentru ca poate nimeni nu i-a mai spus aceste lucruri vreodata si nimeni nu l-a privit cu atat de multa duiosie.

Si acum iata cateva citate:

“Seamana, seamana… Important este a semana graul sperantei. Seamana surasul tau, energiile tale, curajul tau, entuziasmul tau…
Seamana micile lucruri, nimicurile… Si ai incredere, pentru ca orice mic bob va imbogati un mic unghi al Pamantului” (A. M. CACCIARI)

3) Iubirea inseamna a se darui
A iubi inseamna a darui si a se darui:
A darui libertate
A darui bucurie
A dori ca celalalt sa fie fericit
a-l ajuta pe cel de langa tine atunci cand acesta are nevoie
a te darui – a –I darui celuilalt o parte din timpul tau, din gandurile tale.
“A se darui” – iata verbul care – mai bine ca oricare altul – exprima sensul profound al celui mai magic sentiment din lume: Iubirea…

4) Iubirea inseamna ascultare active
Iubirea inseamna - in primul rand – intelegere. Verbul “a intelege” presupune – mai intai “a auzi”. Mai exista un verb care este oarecum sinonim cu acest verb: “a asculta”. Diferenta dintre cele doua este ca unul presupune ascultare activa (a sculta) care duce la intelegere.
A intelege persoana de langa tine inseamna a te pune in locul ei, a simti ce simte ea, a empatiza. De exemplu, este admirabil daca atunci cand ai o discutie aprinsa cu cineva, poti sa iti dai seama de impactul pe care il au vorbele tale asupra persoanei respective.

De multe orioamenii simt nevoia sa fie ascultati. Doar atat. Nu sa li se dea sfaturi, ci numai sa fie ascultati, sa li se acorde atentie. Pentru ca numai asa isi pot descarca sufletul si il pot face sa infloreasca.

“Daca vreei sa fii placut persoanelor care iti vorbesc, vorbeste despre ceea ce iiintereseaza pe ei si nu depre ceea ce te intereseaza pe tine.
(M. Quoist)

5) iubirea inseamna amabilitate
Daca te cineva te suna in miez de noapte si iti spune ca un anumit lucru nu i-a iesit bine, te suna pentru ca are incredere in tine, ca vrea sa vorbeasca cu cineva (si – “intamplator: - acel cineva esti TU) si pentru ca are nevoie de ajutor. Nu ii intoarce spatele, nu ii inchide telefomul. Ajuta-l. Pentru ca faptele noastre sunt rasplatite. Daca facem fapte bune, ni se intoarce binele insutit inapoi. Daca facem fapte rele, si raul ni se intoarce insutit inapoi. Depinde de no ice fel de viata vrem sa ducem.
Acest tip de iubire se numeste caritate. – in limba greaca “agape”
In invatatura nou-testamentara, Sfantul Apostol Pavel face o decriere a acestui tip de iubire (im spiritual Legii celei Noi – a Legii Iubirii), care cuprinde 9 elemente:
Rabdarea “Iubirea totul suporta”
Bunavointa “este binevoitoare”
Generozitatea “Nu este invidioasa”
Umilinta “nu se umfla”
Amabilitatea “Este respectuoasa”
Altruismul “Nu cauta interesul propriu”
Caracterul bun “ nu cedeaza la manie”
Marinimia “Nu banuieste de rau”
Sinceritatea “nu se bucura de nedreptate, dar adevarul este bucuria sa”/

“Persoanele sunt ca o oglinda: daca surazi, iti surad; daca ii privesti cu o fata incruntata, cu aceeasi fata incruntata te privesc pe tine” (R. ALLEGRI)

“Iubirea este un capital care creste cand se impartaseste cu altii” (C. CANTU)

6) iubirea inseamna a trai si a comunica bucuria
A te bucura de viata inseamna sa savurezi fiecare clipa, sa o traiesti din plin sis a o intelegi in profunzime. Sa fii recunoscator pentru ea.
Echipa “Clepsidrei albastre” a filmat pentru dumneavoastra traseul unui melc. Cu toate ca pare un subiect banal la prima vedere, este unul plin de semnificatii. Exista o vorba in popor: “mergi ca un melc”. Melcul de fapt nu merge incet. A traversat un trotuar in mai putin de cinci minute. Melcul merge cu o viteza constanta. El nu se grabeste nicaieri.
Adresele de internet l acare puteti viziona filmuletele sunt urmatoarele:
CLEPSIDRA ALBASTRA PRESENTS TRASUL UNUI MELC PART ONE
http://www.youtube.com/watch?v=Hsu5-ilzJGA
CLEPSIDRA ALBASTRA PRESENTS TRASEUIL UNUI MELC 2
http://www.youtube.com/watch?v=vfOTqCYyPfc
si
CLEPSIDRA ALBASTRA PRESENTS TRASEUL UNUL MELC PART THREE
http://www.youtube.com/watch?v=vfOTqCYyPfc.
De multe ori ritmul vietii noastre este alert. Psihologii sugereaza san e bucuram cat mai mult de clipele pe care le traim, ca sa fim fericiti. Sa ne bucuram de clipele frumoase sis a impartasim si altora aceste bucurii.
Echipa “Clepsidrei albastre” a mai surprins pentru dumneavoatra cateva secvente ale unui foc de artificii. Vi-l prezentam in continuare, ca sa va bucure inima:
CLEPSIDRA ALBASTRA FIREWORKS
http://www.youtube.com/watch?v=BSYEiTF3yVE
Va dorim vizonare placuta!

“Nu este bucurie adevarata daca nu este impartasita” (G. BARRA)

“Afi buni inseamna a petrece propria viata construind fericirea altora” (M. DROUET)

“Pentru Dumnezeu, ceea ce conteaza este inima omului, capacitatea sa de a iubi, lupta sa pentru dreptate, deschiderea sa universala” (W. ANDERS)

“Atitudinile pozitive sunt intotdeauna mai contagioase decat cele negative. Poate pentru ca sunt mai rare” (A ROSSI)

7) Iubirea inseamna rafinament.
Si lista ar putea continua…
Cel mai important lucru in viata este iubirea Nu lasati sa treaca nici o zi din viata voastra fara sa (va) iubiti!

Carmen Moraru




LEGILE UNIVERSULUI

CELE SAPTE VIRTUTI

Lumea este compusă din două energii fundamentale opuse: plus şi minus, zi şi noapte, cald şi rece, femini şi masculin, yin şi yang, care numai împreună pot să creeze armonia.
In rubrica din acest număr şapte al revistei noastre, la rubrica “Legile universului”, spununem atenţiei voastre câteva aspecte morale creştine care – întâmplător sau nu – gravitează în jurul cifrei şapte, cifră cu profunde semnificaţii spirituale.
Primul din acestea specte se referă la cele şapte virtuţi creştine – şapte principii care ţin de moralitatea creştină. Acestea sunt:
1. Credinţa;
2. Nădejdea;
3. Iubirea;
4. Inţelepciunea;
5. Cumpătarea - reţinere, sobrietate şi moderaţie în toate cele, în acţiuni ca şi în gânduri.
6. Dreptatea - Comportamentul corect faţă de ceilalţi, respectarea adevărului şi virtuţii.
7. Tăria - Capacitatea de a suporta necazurile cu demnitate şi de a nu-şi pierde curajul în faţa potrivniciei soartei.
Primele trei sunt virtuţile dumnezeieşti, iar celelalte sunt virtuţile morale. Acestea din urmă au fost definite de filosofii greci, în timp ce virtuţile dumnezeieşti reprezintă o uşoară “brodare” pe baza trio-ului Sfântului Apostol Pavel – iubire, speranţă şi credinţă.


CELE ŞAPTE PĂCATE CAPITALE

1. Trufia (numită şi vanitate): Sentiment de superioritate bazat pe încrederea exagerată în propriile capacităţi şi importanţă

2. Invidia: Dorinţa de a avea ceea ce nu ai sau ceea ce vecinul cel nesuferit îţi flutură pe la nas.
3. Lăcomia pântecului: Poftă de mâncare neobişnuit de mare, ceea ce te face să mânânci mai mult decât rezonabil sau necesar.
4. Desfrânarea: Tânjirea profundă a unei minţi necurate după plăcerile fizice şi ispitele trupeşti.
5. Mânia: Numită şi furie, respingerea iubirii şi adoptarea furiei, a sentimentelor răzbunătoare şi a gândurilor pline de ură.
6. Iubirea de arginţi: Numită şi avariţie, dorinţă exagerată de bogăţii materiale, de câştiguri personale, şi lipsa milosteniei faţă de cei mai puţin răsfăţaţi de soartă.
7. Trândăvia: Lene şi lipsă totală de interes faţă de activitatea fizică sau spirituală.


CELE SAPTE FAPTE ALE MILEI SUFLETEŞTI

1. A învăţa pe cei neînvăţaţi;
2. A sfătui pe cei îndoielnici;
3. A mângăia pe cei întristaţi;
4. A îndrepta pe păcătoşi,
5. A ierta toate vătămările care ni se fac;
6. A răbda scăderile altora;
7. A te ruga pentru cei vii şi pentru cei morţi.

CELE SAPTE FAPTE ALE MILEI TRUPEŞTI

1. A hrăni pe cei flămânzi;
2. A adăpa pe cei însetaţi;
3. A îmbrăca pe cei goi;
4. A primi pe cei străini;
5. A cerceta pe cei bolnavi;
6. A răscumpăra pe ceiînrobiţi;
7. A îngropa pe cei morţi.

CELE ŞAPTE DARURI ALE SFÂNTULUI SPIRIT

1. Inţelepciunea;
2. Inţelegerea;
3. Sfatul;
4. Tăria;
5. Stiinţa;
6.Evlavia;
7.Frica de Dumnezeu

CELE ŞAPTE SFINTE TAINE

1. Botezul;
2. Mirul (mirungere);
3. Pocăinţa;
4. Cuminecătura;
5. Preoţia
6. Cununia;
7. Maslul.

CELE ŞAPTE PĂCATE CAPITALE
IN VIZIUNEA LUI
MAHATMA GANDHI

Mahatma Gandhi (1869-1948) - pe numele său adevărat Mohandas Karamchand Gandhi - este părintele independenţei Indiei şi iniţiatorul mişcărilor de revoltă neviolente. Numele de "Mahatma" (în sanscrită înseamnă "marele suflet") i-a fost dat de poetul indian Rabindranath Tagore.
In vizunea sa, cele şapte trăsături prezentate mai jos sunt cele mai periculoase din punct de vedere spiritual pentru umanitate:
1. Bogaţie fără muncă;
2. Plăcere fără conştiinţă;
3. Ştiinţa fără umanitate;
4. Cunoaşterea fără caracter;
5. Politica fără principiu;
6. Comerţul fără moralitate;
7. Adorarea fără Sacrificiu.


REALITATE INTERIOARĂ
PUTEREA MINTII

Azi mi-am propus sa va scriu, foarte pe scurt, despre unele aspecte mai putin stiute.
Mai precis despre cele 6 puteri importante ale mintii
Prima putere importanta a mintii este puterea perceptiei (intuitiei, senzatiei, cunoasterii).
A doua putere a mintii este puterea memoriei (intelege, mentine si depoziteaza).
A treia putere a mintii este puterea imaginatiei (a creativitatii pure).
A patra putere a mintii este puterea de judecata (aici sint incluse cele 2 aspecte: constatarea si ratiunea logica).
A cincea putere a mintii este puterea vointei, hotarirea.
A sasea putere a mintii este puterea de a mentine si sustine.

Din cele 6 aspecte ale mintii doar 3 se manifesta in mod predominant.

Ce le 3 puteri ale mintii care se manifesta in mod preponderent sint:
- puterea vointei (apare cind rasare o dorinta).
- puterea actiunii (apare cind satisface o dorinta).
- puterea cunoasterii (apare cind mintea planuieste, face diferite scheme si gaseste metode potrivite pentru realizarea obiectivului dorit).

Atman
STAREA DE COPIL

Lasa sa iasa la iveala copilul din tine! Cel care candva se bucura la vederea unui fluture, cel care se minuna de splendoarea unei flori, cel care asculta cu duiosie concertul pasarilor si traia din plin muzica unei ploi torentiale…
Poti fi copil si la maturitate. Chiar daca infatisarea ta se maturizeaza, sufletul tau ramane pururi tanar. Sufletul tau vibreaza la aceleasi lucruri pe care le percepe un copil, dar le filtreaza prin intelegerea unui adult.
Unii oameni considera ca a fi matur inseamna sa fii un dur, sa fii lipsit de sentimente, sa fii “cerebral” (dar de multe ori, aceasta cerebralitate se traduce prin egoism) si realist. Ori realitatea, adevarata realitate este cea din interiorul nostru. Pentru ca noi traim cu totii intr-o “realitate virtuala”. Filtram realitatea care ne inconjoara prin prisma propriilor emotii si experiente.
Nu va fie teama sa fiti copii, oricare ar fi vartsta voastra biologica! Nu va fie teama sa va bucurati din plin de viata sis a impartasiti si altora din realitatea interioara pe care o traiti! Nu ezitati sa aveti mereu o inima de copil!

Carmen Moraru


TERAPII

CROMOTERAPIA
SAU
CUM SĂ DĂM CULOARE VIEŢII

Intâmplător sau nu, iată că în această ediţie – cea cu numărul şapte, încheiem prezentarea semnificaţiilor terapeutice ale celor şapte culori ale curcubeului.

CULOAREA VIOLET

- violetul calmează cel mai profound fiinţa, favorizează dezintoxicarea organică şiîntăreşte sitemul imunitare în mare măsură; culoarea violet se utilizează cu success în cazurile de celulită determinate de o eliminare neoptimă a toxinelor din ţesuturi; la nivel psihic, această culoare calmează proimpt angoasele, anihilează frica, elimină agresivitatea şi face să dispară gelozia;
-culoarea violet este înzestrată cu cea mai intensă putere electrochimică şi este acidifiantă; este extreme de stimulatoare pentru sistemul nervos;
- Culoare violet este supranumită “culoarea puterii”, deoarece era considerată culoarea regilor şi purtată dea ceştia pe veşmintele de culoare “purpuriu regal”. Culoarea purpuriu regal era preferată şi în Antichitate de mai marii popoarelor. Ea reprezenta semnul puterii si era utilizată pentru colorarea stofelor purtate î, exclusivitate de suverani şi marii demnitari. Această culoare se extrăgea din melcul de purpură, care s-a găsit dintotdeauna destul de greu pe malurile Mării Mediterane. Pentru obţinerea unui gram de colorant erau necesari zece mii de melci, iar mantia unui suveran se vopsea cu cel puţin opt grame. Astăzi, industria modernă extrage purpura din indigo, plantă care se cultivă e zeci de mii de hectare;
- Intocmai precum regele este atotputernicul conducător al regatului său, în acelaşi fel culoarea violet încununează aspectul cel mai înalt al minţii; atunci când simţim în fiinţa noastră o stare de excitaţie nervoasă, culoarea violet este foarte indicată deoarece deoarece ea conferă o stare de armonie profundă şi o sănătate perfectă;
- Utilizarea culorii portocaliu este indicată în următoarele afecţiuni: astm, boli ale pielii capului, cataractă, căderea părului, celulită, cistită, crampe, dezechilibre nervoase, enuresis, epilepsie, insomnie, leucoree, lumbago cronic, meningita cerebro-spinala, nevralgie, nevroză, pneumonie, rheumatism, sciatică, SIDA, toxine în sânge (are rol de purificator sanguine), tulburări ale splinei, vezicii, rinichilor, tulburări ale vederii, tulburări mentale;
- ca trăsături ale personalităţii şi trăiri sufleteşti – înţelepciunea, supramentalul, sinceritate deplină, inocenţă, puritate, candoare;
- Culoarea violet – în general – simbolizează tendinţa către fuziune şi identificare, aspiraţia către unificarea impulsurilor, vidul creator, sesizarea eternului, sentimental nemuririi;
- Preferinţa preponderentă pentru violet semnifică dorinţa de a stabili relaţii intime fundamentale ideale, care să ofere satisfacţii depline, armonizând în totalitate fiinţa; exprimă – de asemenea – fascinaţia înţelepciunii, tendinţa de a atinge realitatea ultimă, nevoia adevărurilor de nezdruncinat şi concretizarea suis-generis a idealurilor
- Respingerea culorii violet indică dizarmonia interioară, nerealizarea idealurilor, alienarea, lipsa ambianţei sau a atmosferei sublime, teama obsesivă de deziluzie, frica de angajare în realităţi personale profound implicate;
- Efecte la nivel fiziologic ale culorii violet: intensifică activitatea cardiovasculară, accelerează respiraţia, influenţează pozitiv rezistenţa cardiacă şi pulminară;
- Efecte la nivel psihologic ale culorii violet: fiind o culoare rece, transcendentală, conferă luciditate plină de înţelepciune, detaşare totală, integrare în supramental, clarviziune, sentimental eternităţii, nostalgia adevărurilor ultime, trăiri paranormale, stare de unitate cu tot ceea ce ne înconjoară, stimulează trăirile spirituale înalte, simultaneitatea unor stări ca: optimism şi nostalgie, atracţie şi detaşare, îndepărtare şi apropiere, bucurie şi tristeţe,concret şi abstract, prezenţa şi absenţă.

Iata ca – intamplator sau nu – am ajuns la finalul prezentarii celor sapte culori terapeutice in numarul sapte al revistei. Speram sa va fie de folos. Fie ca razele curcubeului sa straluceasca zilnic in viata dumneavoastra!

BIBLIOGRAFIE

1) AMBER, R. B. – Color Therapy, Firma, Calcutta, India
2) AMBER, Reuben – Color Therapy, Aurora Press, Santa Fe, USA
3) HALPERN, Stephen – Tuning the Human Instrument, Spexctrum Research Institute 1978
4) LEPRINCE, Albert dr. – Couleurs et métaux quie guérissent, Editure Maldine, Paris France
5) MELIN, Hector – Le secret des couleurs, , Editura Maldine, Paris, France 1940
6) OTT, John – HEALTH AND Light, Devin Adair, Connecticut, USA
7) ROUSSEAU, Rene-Lucien – Language des couleurs, Editure Dangles, Paris, France

IMPRESII DE LA EXPOZODIAC

In perioada 25-27 mai, la Timisoara s-a desfasurat cea de-a patra editie a Simpozionului de Alternative Spirituale EXPOZODIAC. Asa cum ii spune si numele, manifestarea a cuprins conferinte si workshop-uri pe teme care de care mai diverse si mai tractive:
Sensul alternativelor spirituale;
Sase luni in Tibet;
“Basmul “Alba ca zapada” – valoarea educative pentru copiii de la 3 la 103 ani (analiza interdisci;linara);
Spiritualitate si terapie in practica disciplinelor chinezesti;
Terapia ELF cu unde electromagnetice de joasa frecventa cu ajutorul aparatuluiSpiridus;
Meditatia cua jutorul culorilor;
Teoria practiciisi practica teoriei in arta masajului;
Qiqong-ul in cosmetica si in viata de zi cu zi;
Cum invingem moboseala fizica si mentala – valabil pentru insomniaci si nu numai;
Deblocarea centrilor energetici ai coloanei vertebrale;
Bucuria pura a spiritului;
Evolutia spirituala din zilele noastre
ETC.
Mariana S. din Arad, una dintre cele mai fidele cititoare ale noastre, a fost acolo pentru a-si reincarca bateriile sin e-a trimis cateva impresii. Iata-le:
“A fost interesant...multa informatie...armonie...vibratii. a fost multa simtire. am intalnit niste oameni interesanti. Un tip care povestea despre sederea timp de 9 luni in tibet... avea expozitie de fotografie. Si un alt tip, reporter special la revista Tera... care se distribuie prin scoli. Acesta a fost in india si Mongolia si urmeaza sa mearga in china.
Am ramas tare placut impresionata, cand am deschis una dintre usile salii de expozitie. Am intrat intr-o minunata gradina, adevarata oaza de verdeata
cu o multime de flori... un izvoras care forma un lac, populat cu pesti .
Multe chioscuri... unul in forma de octogon... pagoda chinezeasca;
multi pomisori decorativi de diverse culori; niste floricele mici, care straluceau... in poza au iesit...de parca aveau beculete.
Iata un nufar (foto) pe care l-am primit de la o miscare spirituala. Este din
din China si se numeste Falun Dafa - persecutata in china de regimul communist.

Iata ce scrie pe biletelul atasat nufarului: ‘Floarea de lotus reprezinta un memento de disciplina morala, pentru ca florile de lotus cresc in namol, dar se pastreaza foarte curate si distinse”.
Am invatat sa fac si eu, din hartile
Pe biletel mai scrie – despre nufar -ca:: " In cultura Chineza, florile de lotus sunt simboluri ale acelor oameni cu virtuti marete, care mentin un standard moral ridicat intr-o societate corupta "
Una dintre atractiile simpozionului a constituit-o expozitia de manacare vegetariana, cu degustare. Tot Mariana ne povesteste despre unul din sortimentele degustate si anume tocanita preparata la rece: “Cand am ajuns acasa, sotul meu s-a grabit s-o pregateasca si el. Se prepara in felul urmator: ca si ingrediente - soia... pentru tocanita... nici cubulete nici din cea marunta... un fel de solzisori, peste care se adauga un sos, facut in blender din ardei, cremogen, bullion. Am mai adaugat ceapa maruntita si morcob razuit pe razatoarea mica”.
Celor dintre dumneavoastra care doresc sa incerce aceasta reteta le dorim “Pofta buna!” Noi cu siguranta o vom face. Multumim din suflet Marianei pentru ca ne-a impartasit din bucuriile si trairile ei de la Simpozionul EXPOZODIAC.

Carmen Moraru


SPECIAL

CELE SAPTE MINUNI ALE LUMII ANTICE
Cele şapte minuni ale lumii (sau cele şapte minuni ale lumii antice) este o listă bine-cunoscută a şapte edificii din antichitate. Lista era în principal un ghid turistic pentru călătorii din lumea antică ce voiau să vadă cele mai cunoscute destinaţii din acea perioadă.
Cea mai veche versiune cunoscută a listei îi aparţine lui Antipater din Sidon şi a fost elaborată în secolul al II-lea î.Hr.; se pare că se bazează pe ghidurile populare printre călătorii eleni şi cuprinde doar clădiri din jurul Mării Mediterane, unde siguranţa călătoriilor era oarecum asigurată. Cele şapte edificii erau considerate minuni deoarece erau printre cele mai populare destinaţii; încă din 1600 î.Hr. turiştii au realizat inscripţii pe monumentele din Valea Regilor în Egipt (în acea perioadă Sfinxul avea deja o mie de ani). Toate minunile erau construcţii antropice; destinaţiile naturale nu erau incluse, nefiind populare.
In ordine cronoogica, cele sapte minuni ale lumii sunt (in tabelul de mai jos este mentionata si din ce cauza au fost distruse):

Minune
Data
Constructor
Distrusă
Cauză
Piramida Mare din Giza
2550 î.Hr.
egiptenii
-
-
Grădinile suspendate ale Semiramidei
600 î.Hr.
babilonienii
după sec. I î.Hr.
cutremur
Templul zeiţei Artemis din Efes
550 î.Hr.
lidienii, greci
356 î.Hr.
incendiu
Statuia lui Zeus din Olympia
435 î.Hr.
grecii
secolele V-VI d-Hr.
incendiu
Mausoleul din Halicarnas
351 î.Hr.
carienii, greci
înainte de 1494 d.Hr.
cutremur
Colosul din Rodos
292-280 î.Hr.
Grecia elenistică
224 î.Hr.
cutremur
Farul din Alexandria
secolul al III-lea î.Hr.
Egiptul elenistic
1303-1480 d.Hr.
cutremur

În lista iniţială a lui Antipater, Farul din Alexandria era înlocuit cu Zidurile Babilonului. Lista de mai sus a fost folosită începând cu secolul al VI-lea d.Hr. Dintre aceste minuni, singura care s-a păstrat este Piramida Mare de la Gizeh. Existenţa Grădinilor suspendate nu a fost încă dovedită 100%. Înregistrările istorice indică că celelalte cinci minuni au fost distruse prin dezastre naturale. Templul Artemizei şi Statuia lui Zeus au fost distruse de incendii, iar Farul din Alexandria, Colosul din Rodos şi Mausoleul din Halicarnas au fost distruse de cutremure.
În stabilirea celor şapte minuni ale lumii antice, grecii au avut un rol important . Istoricul Herodot, călătorind în Egipt in anul 450 î.e.n. spunea că: “Nicăieri în lume nu se pot vedea atâtea lucruri de o mareţie atât de greu de definit”. El exemplifica aceasta afirmaţie cu două mari construcţii egiptene apreciind că, sunt chiar superioare piramidelor: Lacul artificial Moeris şi Labirintul de la Fayum. Acesta fusese construit de faraonul Amenemhet III ( 1842-1798) şi este de fapt un templu funerar cu două niveluri şi 3000 de camere, coridoare, coloane şi intrări secrete. Tot Herodot i-a informat pe greci despre giganticele ziduri ale Babilonului, groase de 27 metri. Deşi se cunoşteau aceste relatări, cele două mari construcţii nu au fost considerate minuni ale lumii antice, menţionându-se cinci monumente greceşti: Templul zeiţei Artemis, Mausoleul din Halicarnas, Colosul din Rhodos şi Farul din Alexandria, la care s-au mai adăugat Piramida lui Keops şi Gradinile suspendate ale Semiramidei din Babilon. Nu a fost menţionat nici Marele Zid Chinezesc, care în timpul împaratului Qin Huangdi (259-240 i.e.n) avea o lungime , peste munti si vai, de aproape 4000 de km., iar în primele secole ale erei noastre de peste 6000 de km.

(preluare de pe http://ro.wikipedia.org/wiki/Cele_%C5%9Fapte_minuni_ale_lumii)

CELE SAPTE MINUNI ALE LUMII MODERNE

Dupa 2.200 de ani de la stabilirea celor sapte minuni ale lumii antice, oamenii erei moderne s-au gandit sa aleaga sapte minuni NOI ale lumii, acum in modernitate sau postmodernitate.
In comcurs au intrat 21 de finaliste si anume:
1) Acropilis din Atena, edificiu cunoscut si sub numele de “piatra sacra” a Atenei, ale carui temple sunt cele mai resprezentative simboluri ale Atenei;
2) Alhambra (sec. 12) ranada, Spania: legenda spune ca Mohammed I, primul rege din Nasriden, a transformat acest castel constrruit in secolul 9 in resedibnta sa regala private, cunoscuta astazi sub numele de Alhambra.
3) Angkor (sec. 12), Cambogia, este cel mai important monument al impreriului Khmer din S-E Asiei sic el mai mare templu sacru din lume.
4) Piramida de la Chichen Itza (anul 8000 î.Cr.), peninsula Yucatan, Mexic – Chichen Itza, faimosul oras cu temple maiase servea drept centru politic si economic pentru civilizatia maiasa.
5) Cristos Mântuitorul (1931), Rio de Janeiro, Brazilia – Statuia luiIsus este inalta de 38 m si se afla pe varful Muntelui Corcovado, privind s[re orasul Rio de Janeiro. Realizat de brazilionul Heitor da Silva Costa si creat de sculptorul frabcez Paul Landowski, este unmul dintre cele mai cunoscute monumente din ntreaga lume. Constructia statuii a durat 5 ani si a fost inaugurate pe data de 12 octombrie 1931.
6) Coloseul roman (70-82 d.Cr.), Roma, Italia;
7) Statuile din Insula Pastelui (sec. 10-16), Insula Patelui, Chile – descoperite in Dumininca Pastelui din anul 1722 de catre exploratorul olandeza Jakob Roggeveen, aceasta colectie de sculpturi din piatra cu inaltim,ea de 25 m inca mai sunt un mister pentru istorici si arheologi in ceea ce priveste originea lor. Se considera ca o societate originara din Polinezia s-a asezata ici in sec. 4 si a intemeiat o traditie unica de sculptura monumentala. Intre sec. 10 si 16 au inaltat magnificele figure de piatra, cunoscute sub denumirea de Moal, care au fascinate lumea intreaga si i-au conferit acestei insule o atmosfera mistica.
8) Turnul Eiffel (1887-1889), Paris, Franta – creatie a lui Gustave Eiffel, acest magnifiv turn de otel a devenit simbolul Parisului si al Frantei. Aceasta structura este recunoscuta in intreaga lume si este – totodata – cea mai cunoscuta realizare arhitecturala occidentala a tuturor timpurilor. {ana la construirea lui Empire State Building din SUA, era cea mai inalta constructie care fusese realizata de om vreodata
9) Marele Zid Chinezesc (220 i.Cr. si 1368-1644 d. Cr.), China - afost construit pentru a unifica toate fortificatiile existente intr-un system de aparare pentru a apara China de invazia triburilor mongole. Este cel mai mare monument construit vreodata de om si se spune ca este singurul monument care se poate vedea din spatiu.
10) Hagia Sofia (532-537 d.Cr.) Istambul, Turcia – domul a fost ridicat in timpul domniei Imparatului Iustinuan (532-537 d.Cr.), perioada de apogeu a Imperiului Bizantin. Masivul dom a fost utilizat ca model pentru construirea moscheielor musulmane. De fapt, dupa caderea Imperiului Bizantin, Hagia Sofia afost transformata in moscheie otomana. Astazi, acest monenment este muzeu, destinat atat crestinilor cat si musulmanilor.
11) Templul Kyionitzu (749-1855) Kyoto, Japonia – construite in anul 794 d.Cr, palatele si templele de la Kyoto au fost resedinte a Imparatilor Japoniei si shogun-ilor mai bine de p mie de ani.
12) Kremlin si Piata Rosie (1156-1850), Moscova, Rusia – construit in timpul domniei luiIvan I, Kremlinul a fost resedinta oficiala a tzarilor pana la Revolutia Rusa din anul 1917. Astazi este resedinta Presedintelui Rusiei. In fata Kremlinului se afla Piata Rosie, o piata impresionanat care – pentru multi oameni – este asociata cu demostratiile de 1 Mai. In mijlocul pietei se afla Catedrala Sf. Vasile.
13) Machu Pichu (1460-1470) Peru – in secolul 15, Imparatul Pachavutec a construit un oras care sa fie deasupra norilor pe Muntele cunoscut sub numele de Mavhu Pichu (“stravechiul munte”). Extraordinarul asezamant se afla la jumatatea Platoului Anzilor, in profunzime junglei amazoniene si in amonte de fluvial Urubamba. A fost probabil abandonat de incasi in urma unei epidemii de variola, iar dup ace spaniolii au invins imperiul incas, orasul a fost dat uitarii mai bine de trei secole. A fost rerdescoperit de catre Hiram Bingham in anul 1911.
14) Castelul Neuschwanstein (1869-1884) Schwangau, Germania – a fost construit intr-o vreme cand castelele si fortaretele nu mai reprezentau o necesitate. A luat nastere din pura fantezie – este o frumoasa si romantica combinatie de turnuri si ziduri intr-un peisaj de munti si lacuri.
15) Petra (9 î.Cr. – 40 d.Cr.) Iordan – situate la marginea desertului arab, Petra era capitala stralucitoare a imperului nabateean al Regemul Aretas ((9 î.Cr. – 40 d.Cr.). Detinand tehnologia apei, nabateenii si-au inzestrat oras cu mari constructii de tunele si camere pentru apa. Teatrul, construit dupa modelul Greco-roman, avea o capacitate de 4.000 de spectatori. Acestea sunt exemple ale aculturii din Orientul Mijlociu
16) Marea Piramida de la Giza – este singura dintre cele sapte minuni ale lumii antice care nu a fost distrusa de-a lungul timpului, reprezinta perfectiunea in arta si design si sunt unice. Asa ceva nu a mai fost construit vreodata.
17) Statuia libertatii (1886), New York, SUA – a fost construita de guvernul francez si a fost oferita Statelor Unite in cinstea idealurilor de liberate si independenta. A fost un gest de generzitate nationala. Uriasul monument a devenit un symbol al sperantei si libertatii pentru milioane de oameni care au imigrat in SUA in sec 20 in speranta ca acolo vor gasi pace si prosperitate.
18) Stonehenge (3000 - 1600 î.Cr. ) Amesbury, Marea Bitanie – constructia acestui monument megalithic a durat 1400 de ani. Fiecare piatra are o greutate de 50 de tone. Prin urmare Stonegenge este considerat a fi o capodopera inginereasca.
19) Opera din Sydney (1954-1973) Australia – odata cu finalizarea constructie in anul 1974, acesata cladire a facut din Australia un continent vestit in intreaga lume. Cladirea nu este construita si nu reprezinta modul in care ne imaginam ca arata cladirea unei Opere, ci este o interpretare abstracta a acesteia. Capacitatea de a crea un monument abstract si aceasta abia dupa inventarea fotografiei in sec. 19, cand pictoriiau inceput sa experimenteze interpretarea abstracta, cubica a realitatii
20) Taj Mahal (1630 d.Cr.) Agra, India – Acest imens mausoleum a fost construit din ordinal lui Shah Jahan, cel de-al cincilea imparat mogul musulman, in amintirea iubitei sale sotii. Construit din marmura alba si incojurat de gradini, Taj Mahal este privit ca fiind cea mai oerfecta bijuterie a artei musulmane in India. Imparatul a fost inchis si – potrivit legendei – putea sa vada Taj Mahal-ul doar prin gemuletul celulei.
Timbuktu (sec. 12) Mali.
Cei sapte castigatori vor fi anuntati pe data de 7 luna a saptea (iulie) 2007 la ora 7.07 in cadrul unei ceremonii care va avea loc la Lisabona.



SPECIAL – sectorul nonguvernamental:

LIGA CONTRA TABAGISMULUI
15 ani de activitate

La un deceniu şi jumătate de la fondarea asociaţiei noastre antitabagice, în acest an plin de manifestări axate pe această temă în ţară şi peste hotare, acum când şi în România această atenţionare antitabagică capătă tot mai mult un caracter oficial prin Legea de reglementare a fumatului, votată în 21 mai 2202, apare – retrospective – logică, umană şi pragmatică raţiunea înfiinţării LIGII CONTRA TABAGISMULUI din centrul nostru universitar reprezentativ sub toate aspectele vieţii comunitare, fiind prima organizaţie nonguvernamentală din ţară cu acest profil de ocrotire a sănătăţii publice. Ale cărei iniţiative şi împliniri, legate de scopul său, pe parcursul celor 15 ani de activitate, converg într-un bilanţ pozitiv, care artă că eforturile noastre voluntare nu au fost zadarnice.
Maiîntâi, sub raport educativ, referindu-ne nu numai la seminariile anuale ale LCT, cu o tematică şi accesibilitate bineţintită, reflectată în mass-media cu date concrete, ci la ansamblul acţiunilor duse pe teren, în contact cu unităţile de muncă, de la conducerea lor până la mulţimea angajaţilor, valul opiniei publice despre pericolul fumatului a cunoscut o impetuoasă ascebdenţă. Tipică în această privinţă este dinamica prevalenţei tabagismului la TEHNOFRIG, care – în anul 1991 – avea 4.000 de angajaţi (reduşi prin tranziţie la azecea parte) unde fumatul – în general – a scăzut de la 75.06% la 41.79% în 2002. Date îmbucurătoare mai ales în privinţa interdicţiei acestui obicei existând la numeroase societăţi comerciale şi instituţii de stat arată utilitatea educaţiei pentru sănătate.
Alături de iniţiativele LCT s-a pronunţat Primăria Municipiului Cluj-Napoca, care – încă dina nul 1997 - a interzis fumatul în edificiul său şi a edictat hotărârea privind interzicerea fumatului în locurile publice. Deşi contestat, la vremea aceea, de Consiliul Judeţean Cluj, actul, înscris pe un bun simţ constituţional şi pe orientarea OMS, a avut un larg răsunet, iar – în present – nici în localul Prefecturii nu se mai fumează. “Institutul Inimii”, cu fermitatea regretatului prof. dr. N. Stăncioiu, el însuşi victimă letală a acestei deprinderi, a susţinut exemplar îndemnurile LCT, devenind prima “instituţie fără fumat” (1990). Au urmat apoi bunele exemple oferite de Universitatea de Medicină şi Farmacie “IULIU HAŢIEGANU (UMF) care a sprijinit înfiinţarea LCT, Casa Universitarilor, apoi întreaga Universitate “BABES-BOLYAI” (Rector prof. dr. Andrei Marga), în ale cărei imewnse spaţii s-a stipulate pretutindeni şi se respectă interdicţia de aprindere a ţigării. La fel şi în alte instituţii. Si totuşi în universităţi mai există un procent important de fumători, situaţia actuală constituind tematica de axare a ultimului seminar LCT dina nul 2006 – “Tabagismul în mediul academic”.
Inspectoratul şcolar ni s-a alăturat, susţinând lupta antitabagică în faţa marelui public, prin demonstraţiile anuale, regulate, de 31 mai, Ziua Mondială fără fumat, în centrul municipiului cu desene colorate, executate de sute de elevi pe asphalt, prin expoziţii portative şi de lucrări proprii şi – mai ales – în reglementarea fumatului în cancelariile profesorale şi educaţia elevilor împotriva acestui gest.
Armata şi preoţimea reprezintă aliaţii de bază ai LCT, prin educaţia tinerilor recruţi şi a credincioşilor în ocaziile ce le sunt proprii, după cum s-a realizat şi dovedit în repetatele ocazii de contact – simpozioane, consfătuiri. O altă instituţie de nădejde în lupta antifumat se anunţa a fi Expo-Transilvania, cu halele sale enorme, în care se organizează tot la 14 zile câte un târg naţional cu participare de peste hotare, unde a fost stabilit locul panourilor LCT destinate sutelor de mii de vizitatori. Să nu uităm: în România se sting annual câte 30-40.000 de vieţi prin cause atribuabile fumatului. Din 2006, LCT a deschis o complexă colaborare cu Agenţia Naţională Antidrog, filiala Cluj şi menţine o permanentă legătură cu asociaţiile de profil mai târziu apărute.
La acest moment aniversar, recunoştinţa ni se îndreaptă spre personalităţile de “vârf de lance” prin activitatea lor antitabagică, care au susţinut înfiinTarea şi activitatea LCT: Acad. C. Anastasatu (1917-1995), Acad. N. Cajal (1919-2004), Acad. I. Baciu (1921-1984), IPS Bartolomeu Anania, Mitropolitul Vadului, Feleacului şi Clujului, precum şi alte somităţi de peste hotare, care ne-au sprijinit în cadrul mişcării pe plan global: Prof. P. Freour (Bordeaux), Sir Prof. J. Crofton (Edinburgh), Prof. D. Simpson (Londra).
Si astfel sperăm că opera LCT, de prevenire şi combatere a tabagismuluiîn rândurile tineretului şi a întregii populaţii să-şi continue cursul ascendent privind adeziunea multor sute de voluntari, a mii de susţinători şi simpatia milioanelor de nefumători, acelor mai pretenţioase instituţii parlamentare si guvernamentale, cu care LCT se află în legătură şi care sunt pe cale de a elabora – alături de legea de profil existentă – măsuri de stat privind îngrădirea şi înlăturarea treptată din societatea noastră şi a reclamelor pentru fumat şi din spaţiile publice exterioare.
Căci “consumul de tutun este cea mai importantă cauză de boală şi mortalitate prematură, dar care poate fi evitată” (dr. H. Mahler, fost director OMS, pionier al combaterii tabagismului pe plan mondial, 1987).
Mai multe informatii gasiti pe site-ul LCT: www.geocities.com/antismoking_league
.

Comitetul LCT,
Cluj-Napoca

INEDIT

CEI ŞAPTE STILPI CARE SUSŢIN ACOPERIŞUL LUMII

In articolul de faţă vă prezentăm cele şapte acoperişuri ale lumii – cele şapte piscuri cu cele mai înalte vârfuri din întreaga lume. Acestea sunt: Everest (Asia, 8850 m), Denali (America de Nord - 6194 m), Aconcagua (America de Sud - 6192 m) Kilimanjaro (Africa de Sud, 5895 m), Elbrus (Europa, 5642 m), Winson (Antarctica – 4197 m) şi Carstenz Pyramid (Oceania, 4884).
Vârful Everest este cel mai înalt punct de pe Pământ, cu o altitudine de 8850 m deasupra nivelului mării. Se află în Munţii Himalaya, la coordonatele 27°59'20.62" N şi 86°55'28.27" E , la graniţa dintre Nepal şi China (Tibet). În nepaleză numele muntelui este Sagarmatha (zeiţa cerului), iar în Tibet este cunoscut sub numele de Chomolungma (mama universului). Numele din limba engleză, Everest, a fost dat în onoarea topografului britanic Sir George Everest (http://ro.wikipedia.org/wiki/Everest). Prima ascensiune a sa aavut loc pe data de 29 mai 1953.
„Denali” este cuvântul care – în limba vorbită de nativii americani – desemnează cel mai înalt vârf de pe continentul nord-american, Mount McKinley, situat în lanţul muntos al statului Alaska, situat la 63° 07' N, 151° 01' W.
Cel de-al treilea stâlp al acoperişului lumii – în ordine descrescătoare – este Aconcagua (America de sud). Altitudinea sa de 6192 m îl face să fie cel mai înalt pisc nu numai din Anzi şi din America de Sud, ci – de fapt – ce mai înalt punct situate în afara Asiei. Coordonate geografice: 32° 39' S Latitude, 70° 14' W longitude. A fost escaladat pentru întâia dată în anul 1897 de către Mathias Zurbriggen
.Vârful Kilimanjaro – situate în Africa de Sud – a reprezentat o sursă de inspiraţie pentru artişti şi scriitori. Dintre aceştia, îl amintim pe Ernest Hemingway – “Zăpezile de pe Kilimanjaro”. Coordonate geografice: 3°04' Latitudine Sud, 37°21' Longitudine Est. Deşi se află în apropierea graniţei cu Kenya, “Kili” este situat în totalitate în Tanzania. Compus din trei vulcani, masivul şi complexul Kilimanjaro se întinde pe o zonă lungă de 100 km şi lată de 65 km.

Masivul Elbrus din Europa are – de fapt – două vârfuri: vărful vestic este cel mai înalt – 5642 m, iar cel din est este puţin mai mic ca înălţime – 5621 m. Prima escaladare a vârfului estic a avut loc îna nul 1868, iar cea a vărful vestic – în anul 1874.
Cel mai mic dintre cei şapte stâlpi care susţin acoperişul lumii este Carstenz Pyramid şi este situate în Indonezia, Oceania/Australia. A fost escaladat pentru prima dată de Harrer, Temple, Kippax şi Huizenga in 1962. (Heinrich Harrer este cunoscut din filmul său “Şapte ani în Tibet”). Acest masiv muntos are şapte vârfuri şip mare parte dintre acestea sunt neexplorate încă.

Carmen Moraru



SURPRIZELE CLEPSIDREI

Dragi cititori, in acest numar al Clepsidrei, venim cu surprise noi.
Am realizat pentru dumneavoastra un set de cinci videoclipuri, pe care va invitam sa le vizionati la urmatoarele adrese:
CLEPSIDRA ALBASTRA – PART ELEVEN - http://www.youtube.com/watch?v=_dRxaRpaVG4

CLUJ-NAPOCA SEEN FROM ABOVE - http://www.youtube.com/watch?v=I9Pydraf0qA

CLEPSIDRA ALBASTRA SPECIAL EDITION 1 - http://www.youtube.com/watch?v=gbwykgK3TP4

CLEPSIDRA ALBASTRA SPECIAL EDITION 2 - http://www.youtube.com/watch?v=VvdvvxTnTVI

CLEPSIDRA ALBASTRA SPECIAL EDITION 3 - http://www.youtube.com/watch?v=sOb7uzg2CB8.
CLEPSIDRA ALBASTRA PRESENTS SOUNDS AND COLORS OF NATURE 1
http://www.youtube.com/watch?v=JN-Yzaf-qFA

CLEPSIDRA ALBASTRA PRESENTS SOUNDS AND COLORS OF NATURE 2
http://www.youtube.com/watch?v=e2l_cfpjPW4

Va dorim vizionare placuta si asteptam parerirle dumneavoastra pe adresa redactiei.



SIMBOLURI

SEMNIFICATIA CELOR ŞAPTE CUVINTE ROSTITE DE IISUS PE CRUCE

Jertfa Mantuitorului pe Cruce a schimbat sensul istorie: finalitatea vietii pamantesti nu mai este moartea, ci Invierea. Termenul “cuvant” are aici semnificatia teologica de invatatura. Cele sapte cuvinte rostite de Iisus Hristos pe Cruce sunt de fapt sapte fraze pe care Mantuitorul le-a rostit. Iată-le:
1. „Parinte, iarta-le lor, ca nu stiu ce fac“ (Luca 23, 24). Potrivit scrierilor Sfinţilor Apostoli, acestea sunt primele cuvinte rostite de Mantuitor dupa inaltarea sa pe Cruce. Ele reprezintă – de fapt – o rugă adresată Tatălui, o rugăminte de iertare a celor ce L-au răstignit, a tuturor vrăsmaşilor lui, din toate locurile si din toate timpurile;
2. „Femeie, iata Fiul tau“. Apoi a zis lui Ioan: “Iata mama ta! Si din ceasul acela ucenicul a luat-o la sine” (Ioan.19,26-27), sunt cuvintele pe care Mantuitorul le-a adresat lui Ioan, apostolul sau iubit, in timp ce El era pironit pe cruce. Semnificatia acestor cuvinte este ca Iisus era unicul Fiu al Mariei si ca aceasta, dupa moartea Lui, nu mai avea pe nimeni care sa o ocroteasca. In plan spiritual, aceste cuvinte o desemneaza pe Maria, “Eva cea noua”, Mama tuturor credinciosilor;
3. „Adevarat graiesc tie, astazi vei fi cu Mine in rai“ (Luca 23, 39-43). Aceste vorbe au fost rostite de Domnul cand unul dintre talharii rastigniti o data cu El il hulea, in timp ce celalalt il certa zicand: “Nu te temi tu de Dumnezeu, ce esti in aceeasi osanda cu El?”. Cuvintele rostite de Iisus dezvaluie adevarul ca fiecare dintre noi primim cele cuvenite dupa faptele noastre – dupa fapta si rasplata;
4. Eli, Eli, lama sabahtani, care se talmaceste: Dumnezeul Meu, pentru ce M-ai parasi “ (Matei 27, 46). Prin aceste cuvinte, Fiul lui Dumnezeu vine inaintea Tatalui Sau ca „Fiul al omului“. Suferinta firii umane a lui Hristos este resimtita in Ipostasa Sa. Isi are, deci, echivalentul in unitatea treimica a lui Dumnezeu. Strigatul care se aude pe cruce vrea sa spuna ca Duhul nu-L mai uneste pe Fiul cu Tatal. „Datatorul de viata“ il paraseste pe Fiu, asa cum si Tatal L-a parasit. Duhul Sfant devine suferinta de neocolit intru care Cei Trei se unesc. Tatal se lipseste de Fiul si Acesta trece, ca intr-o clipa de eternitate, prin nemarginirea dumnezeiasca a singuratatii. Duhul Sfant, dragostea reciproca a Tatalui si Fiului se ofera ca jertfa, isi insuseste intr-un mod specific Crucea, pentru a deveni „puterea de nebiruit a Crucii“. Nicolae Cabasila ticluia astfel aceste cuvinte: „Pe Cruce Hristos a luat asupra Lui moartea insasi. Puterea mortii sta in autonomia ei, dar Hristos isi daruieste moartea Tatalui si de aceea in Hristos cea care moare e moartea: «Cu moartea pre moarte calcand». De atunci, nici un om nu mai moare singur”;
5. „Mi-e sete“, rosteste Mantuitorul pe Cruce. Cuvintele acestea sunt relatate si de psalmistul David, fiind apoi consemnate de Sfintii Apostoli Matei si Ioan (Ps.68, 25). Ele definesc - pe de o parte - implinirea proorocirilor Vechiului Testament despre patimile Cuvantului intrupat, iar - pe de alta parte - ipostaza Mantuitorului de fiu al omului, reliefand inca o data natura duvino-umana a Mantuitorului;
6. „Savarsitu-s-a“, zice Iisus, dupa ce a fost adapat cu otet (Ioan 19,30). Acum, Hristos a finalizat toata lucrarea Lui. Fiul lui Dumnezeu Si-a aratat, prin moartea Sa pe Crucea de pe Golgota, marea iubire fata de oameni, dorind ca prin aceasta ascultare sa ii rascumpere pe oameni din robia pacatului sis a faca dreptate;
7. „Parinte in mainile Tale incredintez duhul Meu“. Si aceasta zicand “Si-a dat duhul” (Luca 23, 46). Fiul isi incredinteaza sufletul Sau de om in mainile Tatalui, fiindca - prin Duhul Lui de Dumnezeu -El intotdeauna a fost una cu Tatal.


SIMBOLURI SPECIAL:

15 iunie 2007 - 118 ANI DE LA TRECEREA IN ETERNITATE A LUCEAFARULUI POEZIEI ROMANESTI

Mihai EMINESCU
Un simbol al Naţiunii Române
„Când zici Eminescu, zici România / Când zici România, zici Eminescu”

„Dumnezeul geniului m-a sorbit din popor cum soarele soarbe un nour de aur din marea de amar !(M. Eminescu)

„Ca şi Goethe pentru germani, Eminescu este conştiinţa noastră mai bună”, spunea Constantin Noica în lucrarea „Eminescu sau gânduri despre omul deplin al culturii româneşti”.
De mic copil, Mihai Eminescu a fost atras de carte, de cât mai multă cunoaştere.
Prietenul de tinereţe al lui Eminescu, Slavici, în Amintiri, Buc. 1924, p. 99, ne spune: „Eminescu, deşi nu împlinise încă vârsta de douăzeci de ani, era un om nu numai cu multă ştiinţă de carte, ci totodată şi sufleteşte matur. Mi-a fost în multe privinţe îndrumător”.
Un portret al tânărului Eminescu ni-l prezintă I.L. Caragiale la 18 iunie 1889 : „Era o frumuseţe! O figură clasică încadrată de nişte plete mari negre; o frunte înaltă şi senină; nişte ochi mari – la aceste ferestre ale sufletului se vedea că cineva este înăuntru; un zâmbet blând şi adânc melancolic. Avea aerul unui sfânt tânăr coborât dintr’o veche icoană, un copil predestinat durerii, pe chipul căruia se vedea scrisul unor chinuri viitoare. Era un copil minunat.”
Anul acesta, la 15 iunie, se împlinesc 118 ani de la trecerea în eternitate a Luceafărului poeziei româneşti.
La data de 15 iunie 1889, după aproape şase ani de suferinţă, s-a stins din viaţă, la Sanatoriul „Caritatea”, din Bucureşti, poetul Mihai Eminescu, la vârsta de 39 de ani şi jumătate.
Presa vremii a anunţat moartea poetului şi totodată a gazetarului, în cuvinte de jale, iar Iosif Vulcan scria în „Familia”, ziarul în care Mihai Eminescu a publicat prima poezie: „Naţiunea mea îmbracă doliu! Literatura noastră jeleşte ! Poezia Română plânge ! Vi s-a dărâmat o columnă, vi s-a stins un luceafăr, vi s-a răpit o podoabă.”
La ceremonia de înmormântare, din data de 17 iunie 1889, au participat prietenii săi junimişti, ziarişti, dar şi oficialităţi ale vremii : primul ministru Lascăr Catargi, M. Kogălniceanu, T. Maiorescu, Th. Rosetti.
Lăcaşul de cult şi curtea erau înţesate de lume care venise să-l conducă pe ultimul drum pe cel mai iubit poet al timpului.
Profesorul A. T. Laurian, spunea la această ceremonie: „Eminescu n-a fost numai un confrate de talent în presă, n-a fost numai un prieten statornic la zile grele, Eminescu a fost un rod genial al ţării, un poet care spinteca norii cu gândul şi găsea dincolo de stele forme noi pentru cugetarea românească”.

Mihai Eminescu este un simbol al Naţiunii Române, un simbol al vredniciei şi sănătăţii spirituale româneşti.
M. Sadoveanu, cu adâncă recunoştiinţă faţă de cel mai mare poet dintre poeţii României, spunea : ”Să ne aducem pururi aminte de M. Eminescu, cel mai ales între toţi scriitorii acestui neam”.
La fel ca şi în anii trecuţi, pentru ziua de 15 iunie 2007, Gruparea colecţionarilor de medalii Eminescu, din cadrul Societăţii Numismatice Române, a realizat o medalie dedicată poetului.

Mihai Costin (Bucureşti)

CULTURAL:
EMINESCU ANIVERSAT PE SCENA TEATRULUI NATIONAL DIN CLUJ

Teatrul National din Cluj marcheaza implinirea a 118 ani de la trecerea in nefiinta a marelui nostrum poet national Mihai Eminescu printr-un specatcol care va avea loc in data de 12 iunie a.c., de la orele 19 – spectacolul intitulat “Muzică pentru Eminescu” de Valentin Timaru, regia: Anca Daniela Mihuţ, cu Anton Tauf si Corul Filarmonicii “TRANSILVANIA” din Cluj-Napoca.
Pe aceia dintre dumneavoastra care veti fi in Cluj in perioada respective, va invitam cu drag sa va petreceti cateva ore in Sala Mare a Teatrului National din Cluj!
Redactia

COMPANII DE SUCCES: AVON

La Avon, numărul şapte înseamnă inovaţie

Odată cu lansarea celei de a şaptea broşuri (campanii) pe anul 2007, compania Avon vine cu ceva nou. Incepând din această campanie, se va vedea rodul celei mai noi colaborări a celei mai celebre companii de cosmetice din întreaga lume şi anume – colaborarea cu stilista Jilian Dempsey, care vine direct de la Holywood si a pasit chiar si pe covorul rosu.
In calitate de Director Creativ, ea se va implica in reinnoirea gamelor de culori si va lansa noi concepte de produse de machiaj.
Brosura cu numarul şapte din acest an reprezinta primele roade ale acestei colaborari. “Hello Tomorrow” este sloganul care a insotit Campania prelansarii acestei brosuri cu totul noi si cu totul speciale care prefigureaza machiajul viitorului.
“Avon era singura marca de produse cosmetice pe care o aveam in casa cand eram mica. Am stiut intotdeauna ca era lider mondial in materie de frumusete. In calitate de make-up artist, imi place sa le ajut pe femei sa isi recunoasca propria lor frumusete si – deci – este o onoare pentru mine sa colaborez cu Avon sis a imbratisez filosofia sa si anume ca fiecare femeie poate avea un stil măreţ”, afirma Jillian.
Această nouă “lecţie de stil” te învata care sunt ultimele tendinte in materie de machaij, precum si unele mici trucuri pentru ca tu sa areti tot timpul bine – aceeaşi TU, de fiecare dată altfel…

Carmen Moraru

DESPRE VALORILE SPIRITUALE

In aceasta editie va vorbim despre valorile spirituale.
Ca si multi dintre dumneavoastra probabil, am fost de-a dreptul consternati sa vedem materialul difuzat in ultima saptamana a lunii mai a.c. pe postul de televiziune OTV, care prezenta un fragment dintr-o slujba de botez de la o biserica din Bucuresti. Nu vom comenta evenimentele, ci va vom descrie in cateva cuvinte semnificatia botezului si rolul sau in vietile noastre.
Botezul este prima dintre cele sapte sfinte taine ale Bisericii. Pentru individ, el reprezinta initierea in crestinism.
Iata ce ne spune Sfanta Scriptura:

. "De îndată ce a fost botezat, Isus a ieşit afară din apă. Şi în clipa aceea cerurile s-au deschis şi a văzut pe Duhul lui Dumnezeu pogorându-Se în chip de porumbel şi venind peste El. Şi din ceruri s-a auzit un glas care zicea: "Acesta este Fiul Meu prea iubit, în care Îmi găsesc plăcerea." ( Matei 3:16-17)

Acele cuvinte „scapate” in toiul Sfintei Slujbe a Botezului – cum reiesea din filmuletul prezentat de OTV - nu erau la locul lor
Oadata cu botezul – potrivit randuielii crestine – pruncul primeste si taina mirungerii si al primei impartasanii, in ritul ortodox. In cel greco-catolic (roman unit cu Roma), prima impartasanie se face la varsta de 14 ani.
Botezul reprezinta un act cultic de o profunda valoare mistica. Prin botez, pruncul primeste darurile Sfantului Duh, iar viata sa este incredintata in mainile lui Dumnezeu.
Prin sfanta slujba a Botezului, pruncul se lapada de Satana si nu de Hristos. Insa exista si persoane care il imbratiseaza pe cel dintai.
In alta ordine de idei, as dori sa va relatez o intamplare care s-a petrecut cu 5 ani in urma. Era ora 5 dupa-amiaza. Ma aflam pe scarile Universitatii „BABES-BOLYAI” din Cluj. Asteptam o prietena. La un moment dat s-a apropiat de mine un tanar si mi-a spus: „Am o veste buna pentru tine: Isus te iubeste”. Mi s-a parut un pic ciudat mesajul. Era intru totul adevarat, dar mi se parea ciudat ca a venit tocmai el sa imi spuna acest lucru. Nu-l cunosteam
„Stiu”, i-am raspuns.
El a continuat spunand: „Isus nu este Fiul lui Dumnezeu, Isus este Dumnezeu”.
In momentul acesta mi s-a parut ca ceva mu era in regula. Si am continuat:
„Nu, Isus este Fiul lui Dumnezeu si al Fecioarei Maria. Face parte din Sfanta Treime: Tatal, Fiul si Spiritul Sfant”.
Dupa aceea el a insistat ca nu am dreptate si ca e adevarat ceea ce spune el. In fine, vazand ca nu are pe vine sa manipuleze, a plecat.
In zilele urmatoare am relatat aceasta intamplare la doua personae dintre care una era preot si cealalta lucra tot indomeniul teologiei. Mi s-a spus ca personana respectiva era membra a unei grupari sataniste din Cluj, al carei scop era de a racola tinerii si de a-i convinge sa isi doneze organele in numele lui Isus. Din cate stiu, Isus nu a acceptat niciodata astfel de jertfe.
Cred ca va puteti imagina ce am simtit cand am aflat cu cine am stat de vorba: cu cineva care era de partea cealalta a baricadei.
In fine, am inceput sa caut pe internet despre astfel de oameni ca sa imi dau seama mai clar cu cine am avut de a face si cat de grave ar putea fi repercursiunile. Si astfel am aflat ca cei care isi zic satanisti sunt – in general – adolescenti care fac asta din dorinta de a iesi in evidenta,. Deci e un fel de joaca. Adevaratii satanisti – daca intr-adevar exista – nu se arata societatii si isi desfasoara activitatea in secret.
Revenind la emisiunea de la OTV, redactorul-sef al revistei „Clepsidra albastra” a trimis un e-mail exprimandu-si parerea referitoare la cazul prezentat. Il redam in continuare:
La emisiunea Bomba zilei din data de 31 mai 2007 s-su citit in direct e-mailurile care se primeau la redactie. E-mailul nostru nu a fpst citit si nu am primit nici un raspuns din partea OTV sau a altcuiva.

Noi doar v-am prezentat faptele. Va lasam pe dumneavoastra sa trageti concluziile...

Carmen Moraru

RevelaŢii

SPECULAND DESTINUL

Daca n-am sa pot niciodata sa fac ceea ce-mi doresc cel mai mult, am sa inteleg ca mi-am ales prost sansa de a comunica prin fiinta terestra pe care in aceste clipe o materializez. E vorba de alegere. Intotdeauna suntem pusi la incercare. Suntem oamenii examenelor, lectiilor, emotiilor. Nu vreau sa ma razvratesc impotriva acelora care sunt inseparabili de insuccesele mele. Mi-am interferat campul cu incrancenarea. Trebuie sa lupt nu doar cu nemultumirea de a ma realiza, ci si cu tot ce s-a simtit periclitat de propriile neputinte, invidiosii care cred ca exista un cos cu fructe, din care daca ne servim toti se termina, iar apoi ii poate surprinde dorinta de a gusta si de a nu mai avea ce.
Multe simboluri exista pentru ca mintea noastra vrea mai mult din freamatul necognoscibil. Poate uneori exista potrivirea, dar de cele mai multe ori locul si ora sunt stabilite cu mult timp inainte. Eu nu prea cred in intamplare. Cred ca trebuie sa vrei sa progresezi, sa fii dispus sa pierzi si sa castigi cu inima impacata. Nu exista un bine permanent. Uneori cand ma aflu in cea mai confortabila stare, in care simt prea multe bucurii, realizez cu un pic de suferinta ca fenomenul pe care nimeni nu-l va putea anula vreodata, alternanta, trecatorul, sindromul celor doua talere aflate in echilibru se va pronunta. E mai usor sa induri clipe de incercare decat sa te temi de bucuria pe care poti in orice moment sa o pierzi. E un fel de educatie machiavelica. Totul se educa. Depinde de fiecare cat de mult poate accepta speculatiile destinului, pentru a deveni cel ce doreste.
De ce sufletul se simte atras de filosofie, de mistic? De ce exploram aceste teritorii cu aviditate, incercand sa aflam raspunsuri si sa dictam intrebari? In strafundurile sufletului fiecare stie care-i este rostul, cat din ce si-a propus se va implini. De cele mai multe ori aceste intrebari nu duc nicaieri. Pentru ca exista un mare si razvratit nicaieri, ca un punct de plecare sau sosire, unde lucrurile complicate par a se simplifica, si invers. Cand pare ca totul are o noima, constati de fapt ca n-ai ajuns nicaieri, pentru ca aceste intrebari ti le pui cand esti singur cu propria ta drama, constiinta, structura interioara, ca dimensiunile se transforma in clipa in care intervine cineva din afara. Intrebarile despre suflet, existenta si rostul de a FI, sunt valabile in individualitate, in intimitatea personala, pentru ca atunci ne raportam la noi ca entitate ce a venit cu un rost, cu o chemare, ne putem autoevalua, ne surprindem radacinile, stim cu adevarat tot ce asteptam, cat putem oferi. Aici nu intervin conveniente, reguli. Putem indura criticile, si fara fatarnicie ne etalam limitele. Aceasta clipa suprema de a te raporta in intregul individualitatii la Dumnezeu, ne invata detasarea de toate lucrurile in care am pus sau nu suflet, impreuna cu care creem o secventa de viata.
Timpul nu ne poate da inapoi multumirile sau frustrarile trecute. De fiecare data ne detasam de cate un crampei de existenta, pe care am incercat sa o intregim intr-un tablou cat mai personal.
Important este ca oricat de multa zbatere exista, sa gasesti calea de a-ti exprima esenta ce te coaguleaza in relatia ta cu cei din jur, sa fii cel autentic, ce nu te-ai lasat doborat atunci cand parerile tale se indepartasera de la sensul primordial, insa ai reusit sa te recuperezi, sa te redefinesti, sa te tii de cuvant.
Cred ca toti suntem in felul nostru luptatori. Fiecare are vremea lui. Pentru fiecare este pregatita o batalie pe care sa o castige, in anumite clipe din viata fiecare dintre noi se simte binecuvantat, glorios.
Cerurile se deschid cu adevarat pentru toti cei care viseaza vise mai presus de fiinta lor.
Roxana Velea


SPECIAL: INCEPUT DE VARA FARA FUMAT
UN IMPORTant motiv de reflecţie

Ziua Internaţională a Copilului, 1 iunie, este precedată – în fiecare an – de Ziua Mondială fără Fumat – 31 mai. Este o binevenită întâlnire care ne sugerează să ferim pe copiii noştri de fumul de tutun şi tineretul – de obiceiul fumatului. Si să acţionăm împreună pentru o reglementarea acestui obicei la locul de muncă, în instituţiile publice, în şcoli şi în familie.
Copiii – din frageda lor pruncie – observă tot ce se desfăşoară în jurul lor. In funcţie de cultura şi capacitatea educativă a părinţilor, în jurul copiilor se desfăşoară cele mai diverse procese ale traiului zilnic. Comportamente atât de diferite se succed sub ochii copiilor, fără ca întotdeauna părinţii să acestora să facă un triaj, selectând pe cele mai bune şi ocolind pe cele mai nepotrivite vârstei micului observator mereu atent la ce se întâmplă în jur.
Astfel fumatul în familie reprezintă pentru tinerele odrasle un punct de o deosebită atracţie: fumul de ţigară scos pe gura şi nările părinţilor, focul de la capătul ţigării, cenuşa scuturată în scrumieră şi mirosul particular de tutun îi pun simţurile în mişcare.
Abia când devine mai mărişor, ca tânăr şcolar, curiozitatea de a gusta din acest obicei îl poate determina – având în memoria sa amintirea din trecut şi exemplul din present al părinţilor – să aprindă şi el prima ţigară.
E suficient acest început, la care se antrenează şi alţi copii, după exemplul colegilor mai mari şi chiar a unor profesori, pentru ca în şcoala să apară pepiniera viitorilor fumători adulţi.
Iată de ce Liga contra Tabagismului din Cluj-Napoca susţine educaţia fermă a educaţiei antitabagice încă din aniii de stagiu la grădiniţă a preşcolarilor, învăţându-i să cunoască pericolul acestui obicei şi să-l respingă cu fermitate. Si în acest mod, pornind de la următoarea teză simplă, clară şi uşor de memorat:
Stiu că fumul de ţigară
Poate face viaţa-amară.
Cum se cheamă acest amar?
Cancer brongopulmonar.


Petrescu G., Liga contra Tabagismului, Cluj-Napoca


SPECIAL:

Profesorul sculptor
NICOLAIE PASCU – GOIA

Născut la 27 ianuarie, 1922, în localitatea Benic, judeţul Alba.
De mic copil a fost atras de arta cioplitului.
După multe peregrinări, ajunge în Bucureşti unde absolvă Academia de Arte.
Este elevul marelui sculptor Cornel Medrea cu care are aceleaşi rădăcini : „au răsărit în acelaşi colţ de ţară, în preajma străvechiului Apulum (Alba Iulia)”.
În cadrul Uniunii Artiştilor Plastici este membru din anul 1955.
A participat la nenumărate expoziţii, în ţară şi străinătate, obţinând premii : Braşov, Bucureşti, Ploieşti, Piteşti, Sibiu, Sebeş-Alba, Arad, Cluj, Oradea, Bulgaria, Ungaria, Germania, Cehoslovacia, Italia, Uniunea Sovietică.
Dintre nenumăratele sale lucrări : relief „Horia, Cloşca, Crişan”, busturi : „Avram Iancu”, „Aurel Vlaicu”, „V.A. Ureche”, „Teofil Frâncu”, „M. Eminescu”, „I.L. Caragiale”, „Nichita Stănescu”, „Ştefan cel Mare” ş.a.
Are în muzeele din ţară, achiziţionate, lucrările : „Decebal” (Alba Iulia), „Primi paşi” (Bucureşti), „Ocrotire” (Bucureşti), „Pintea Viteazul” (Baia Mare), „Patru ostaşi” (Muzeul Militar, Bucureşti) ş.a.
Profesorul sculptor, Nicolaie Pascu - Goia, care ani de zile a destăinuit din arta sculpturii elevilor de la Liceul de Artă „N. Tonitza”, din Bucureşti, este un înţelept, la curent cu rosturile şi comandamentele vieţii. Cunoscându-şi şi acceptându-şi destinul, domnia sa, fără să se rupă de lume, de problemele şi pulsaţiile ei, munceşte de dimineaţă şi până seara, nu renunţă la planuri, dimpotrivă le înmulţeşte cu fiecare zi, cu truda mâinilor, a minţii şi a sufletului său, iar zestrea de minuni din atelierul său, sporeşte fără încetare.
Atelierul unde îşi desfăşoară activitatea este un adevărat muzeu.
Vizitatorii sunt copleşiţi de atâta bogăţie. Meşterul păstrează negativele şi replicile realizărilor sale şi despre fiecare îţi poate spune, cu lux de amănunte, istoria sa.
Artistul, Nicolaie Pascu – Goia, profesor sculptor, este un om deosebit, are trăsăturile de caracter ale unui ardelean minunat.
Anul acesta a împlinit venerabila vârstă de optzecişicinci de ani.
Să-i urăm distinsului artist, multă sănătate, putere de muncă şi un călduros la mulţi ani !
Mihai Costin (Bucureşti)





Paranormal

CONCEPTIA DESPRE
UNIVERS SI MATERIE

Universul… Este lichidul vital al tuturor lucrurilor… un intreg format din miliarde de stele fiecare avand locul sau précis in ordinea cerurilor, fiecare fiind guvernata de legea eternal a cosmosului. Pe masura ce energia universuluise extinde prin nesfarsitele reactii chimice si nucleare, nesfarsitul abis al realitatii cosmice se contopeste intr-un arhetip al destinului. Atentia omenirii evolueaza ina cord cu legea cosmica.
De la inceputurile omenirii, intotdeauna ne-am indreptat privirea catre stele si ne-am simtit atrasi de o forta necunoscuta care nes pune: “Voi nu sunteti singuri. Sunteti parte integranta aevolutiei universului, in drumul vostru spre inaltele sfere ale cunoasterii.”.
Expansiunea universului – cu toata complexitatea si influenta sa – este un caleidoscop al viselor omului, capacitatea noastra de intelegere creste odata cu noile descoperiri si – din alte puncte de vedere – se extend cunostintele noastre stiintifice spre noi orizonturi. In cele din urma, ajungem sa percepem esenta sinelui, care este descrisa in ezoterism.
Astazi avem o noua conceptie despre stiinta moderna, care ne arat ac a toate sitemele naturale – de la minerale pana la om mostenesc intreaga informatie si cunoastere pana in momentul present.
Viziunile trecutului ne conduc catre intelegerea structuriisi rolului cosmosului: spiritual viu al elementelor schimba in mod continuu imaginea din oglinda a perceptiei noastre in ceea ce priveste energia.
Spirala evolutiei constiintei este o consecinta a rezonantei cu vibratiile cosmice. In procesul de evolutie al regenerarii cosmice, se afla si forta vitala a progresului, din care este formata marea memorie cosmica eternal intuitive.
Leonardo da Vinci a fost un om al marilor revelatii. El a inteles semnificatia hologramei omului in ceea ce priveste locul pe care il ocupa in univers.
Majoritatea primilor astronomi au studiat bolta cereasca din punct de vedere idealist. Galileo Galilei a studiat cosmosul in vederea descoperirii secretului functionarii sale. Kepler credea in legea ecuatiilor echivalente, prin intermediul careia toate experientele stiintifice pot fi solutionate cu ajutorul matematicii.
Lumea reala este o armonie matematica. Ce poate fi descoperita in toate lucrurile. Kepler a avut – de asemenea – revelatii – in ceea ce priveste calatoriile in spatiu. Acest lucru se intampla la inceputul secolului XVII. Intr-o scrisoare adresata lui Galileo Galilei, el spunea ca: “ Omul va putea construe vehicule pentru a naviga spre cerul instelat, si oamenii nu se vor mai teme de imensitatea cosmosului. Intre timp, noi trebie san e pregatim sa ii intalnim pe curajosii calatori in spatiu, printer corpurile ceresti. Eu ma voi pregati pentru Luna, iar tu, Galileo, fa-o pentru Jupiter:/
Issac Newton si-a dedicate multi ani din viata studierii alchimiei, inteligentei cosmice si sufletului lumii. Legea sa, cea a atractiei universale, este o viziune holistica, fiecare particula materiala atrage alta particular, Totul este interconectat, dar - dupa parerea lui Newton – o asemenea forta nu ia nastere din particular materiala insasi. Nu ele sunt cele care poseda puterea de atractie, ci – mai degraba (spunea Newton) forta gravitationala depinde de manifestarea esentei DIVINE. Aceasta este expresia vointei sale.
Acest aspect al gandirii lui Issac Newton a fost repede dat uitarii. Fortele oculte care se manifesta in univers au fost considerate drept manifestaria le materiei insasi. Se spune ca ele iau nastere dintr-o realitate pur materiala si nu de la un Dumnezeu creator. Si in momentul in care Dumnezeu a fost complet sters din conceptia lui Newton, ceea ce a ramas a fost un fel de univers-robot care actiona absolute mathematic, univers ce cuprindea atat material cat si energia, un univers coordonat integral prin legile matematicii.
Asemeni lui Kepler, Albert Einstein avea o stransa legatura cu punctual de vedere mathematic si rationalist al universului. El a scris ca “ Infinutl simte facilitatea dorintelor omenirii, a sufletului acesteia si minunata ordine ce se reveleaza pe ea insasi atat in natuira cat si in planul mental al gandurilor.
Existenta individului se aseamna celei dintr-o inchisoare. Dat el doreste sa cerceteze universal ca pe un unic si magnific intreg. Iat acat de profunda este gandirea unei intelegeri rationaliste in ceea ce priveste universal si cat de adanca era setea de cunoastere pe care trebuie s-a fia vut Kepler, care i-a permis sa-si dedice mai multi ani din viata pentru postularea principiilor mecanicii celeste.
Numai aceia care isi vor dedica intreaga viata studieriia spectelor care ui-au inspirit pe acesti savanti vor avea putereea sit aria de a ramane neclintiti in fata adevarului, trecand peste esecuri.
De zece mii de ani, omul a incercat sa puna in ecuatie imensitatea universului, Conceptia unui univers evolutionist, care a inceput de la studiul stelelor cu ajnutorul telescoapelor si al navelors patiale, ne transporta intr-o viata in care se produc schimbari radicale.
Chris Grisco este fondatoarea unei scoli ezoterice mondiale care studiaza constiinta universala. Ea studiaza arminia omului in relatie cu locul pe care acesta il ocupa in univers si necesitatea trezirii in profunzime a constiintei in raport cu legile cosmice.
“Totul este viu. Tot ceea ce poate fi perceput de simturile noastre si chiar si ce este afla dincolo de ele este inzestrat cu o scanteie de viata. Universul reprezinta doar o expresie mai indepartata a ceea ce putem noi atinge, mirosi, vedea si auzi. Noi suntem constituiti din atomi de carbon. Steleles sunt formate si ele din atomi de carbon. Pamantul contine atomi de carbon. Noi toti ne intrepatrundem sin e deplasam in acelasi mediu. Constiinta noastra poate sa perceapa viul, asemenea celei a unui copil. Sa luam un exemplu. Pentru un copil, rocile sunt vii, precum plantele sau pasarile cerului. Si astfel copilul are prilejul de a se identifica cu universal. Noi insa am pierdut acest tip de identificare. Este necesar ca noi sa depasim convulsiile vietii noastre zilnice pentru a-I intelege adevarataul ei sens, al insasi existentei noastre, iar universal ne furnizeaza un minunat fundal pentru a realize acest lucru. Noi suntem inzestrati cu o minunata capacitate de a trece dincolo de limitele Ego-ului nostrum si de a castiga acel sens alapartenentei si uniunii cosmice, adica ceva mai mult decat Eul nostru individual”.
Astfel ne intoarcem fata spre cer, in speranta gasirii unei intelegeri mai profunde despre noi insine, pentru a participa la descoperirea cunostintelor universale si pentru a intinde mainile in cautarea posibililor vecini cosmici.
Spatiul ne ofera posibilitatea unei dezvoltari nelimitate. Nu poti forta o fiinta vie sa nu evolueze, sa stagneze pe scara sa evolutiva, oamenii trebuie sa se dezvolte sis a isi depaseasca frontierele actuale. Deschiderea spatiului cosmic favorizeaza acest lucru. Astfel Luna si – in mod special – planeta Marte au un mediu propice, unde s-ar putea dezvolta viata. Ele ne furnizeaza aceasta speranta pentru generatiile care vor urma. Timp de multe decenii in viitor, noi vom continua san e dezvoltam. Daxca nu vom face acest lucru, la un moment dat Pamantul nostrum se va inchide sin e vom opri total (si poate brusc!) dina cest process de dezvoltare, distrugandu-ne pe noi si mediul inconjurator. Iar eu nu cred ca propunerea de a nu ne mai extinde va fi acvceptata de vreo fiinta vie, inclusiv de oameni.

(continuare in numarul urmator)

Popescu V.




INCURSIUNE IN NECUNOSCUT
CEI SAPTE CENTRI
DE FORTA AI FIINTEI

In fiinta umana exista sapte centri de forta sau chakre. Acestea sunt dispuse de-a lungul coloanei vertebrale, de jos in sus si sunt puntea de legatura intre material si spiritual, fiind puntea de legatura cu Divinul.
Articolul de fata nu isi propune o cartografiere amanuntita a lor din punctul de vedere al fiziolgiei indiene, ci doar o trecere in revista a principalelor caracteristici trezite in fiinta daca acestea sunt dinamizate.
1. Prima chakra – Muladhara chakra (care inseamna in limba sanscrita “radacina”) – reprezinta ancorarea in planul material. Elementul care ii corespunde este pamantul, iar principala ei caracteristica este instinctul de conservare, de supravietuire.
Principalele caracteristici ale acestei chakre, ale atasamentului de planul fizic sunt: a manca pe saturate, a prefera alimentele consistente, a fi gurmand convins, a avea o mare nevoie de concret (operand mai greu cu notiunile si cu conceptualizarile abstracte), a aprecia latura practica a vietii, a considera filosofia o pierdere de vreme, a te uita mult la televizor, a citi putin in general, a te feri sa despici firul in patru, a te feri de lucrurile care necesita o analiza profunda, a fi superficial, a fi constant in tot ceea ce faci, a sti sa savurezi micile bucurii ale vietii, a dori pe loc rasplata pentru tot ceea ce faci etc.
2. Cel de-al doilea centru de forta se numeste Swadistana Chakra. Acestei chakre ii corespunde elementul apa, iar principala ei caracteristica o constituie natura duala a existentei.
Principalele caracteristici ale acestei chakre sunt: a avea o fire meditativa, a-ti placea calatoriile, a avea o intuitie dezvoltata, a avea necesitasti sexuale puternice, a te simti in apa in largul tau, a avea o viata onirica bogata, a avea inclinatiispre religie si misticism, a te simti bine cand e intuneric, a fi atras de taine, a fi creativ, a avea multe momente de reverie, a fi meteosensibil etc.
3. Cea de-a treia chakra se numeste Manipura Chakra (cuvant care in limba sanscrita inseamna visterie) si este localizata in zona plexului solar. Acestei chakre ii corespunde elementul foc si este sediul vointei.
Principalele caracteristici ale acestei chakre sunt: a fi foarte incapatanat, a fi un om dinamic, a-ti placea sa ii domini pe cei din jur, a indeparta cu usurinta obstacolele care iti apar in cale, a prefera actiunea in locul inactiunii, a fi dotat cu o vointa deosebita, a dispretui persoanele slabe, a considera ca ai o personalitate puternica, a fi un om plin de initiative, a simti nevoia sa faci tot timpul ceva, a avea tot timpul pofta de mancare, a avea o preferinta pentru condimente, a avea o buna digestie, a fi un sportiv innascut, a protesta vehement pentru orice neregula, a te considera o mana forte, a respira abdominal etc.
4. Cea de-a patra chakra se numeste Anahata Chakra (cuvant care – in limba sanscrita – inseamna “care nu este ranit, care nu este lovit”. Elementul acestei chakre este aerul, iar caracteristica ei principala este iubirea. Exista o vorba in popor care spune despre indragostiti ca “sunt cu capul in nori”.
Principalele caracteristici ale acestei chakre sunt: a da docada de multa iubire in relatiile cu cei din jur, a fi generos, a avea multa compasiune pentru cei care te inconjoara, a ierta cu usurinta, a ti se spune des ca esti bun la suflet, a te sacrifica adesea pentru cei din jur, a nutri sentimente puternice, a avea sentimente stabile, a suporta cu greu suferinta celor din jur, a plange pentru suferinta altuia, a plange de bucurie, a avea relatii calde cu cei din jur, a fi un pacifist convins, a avea relatii armonioase cu cei din jur, a fi o fire vesela, a fi altruist etc.
5. Cea de-a cincea chakra se numeste Vishuddha Chackra (cuvant care – in limba sanscrita – inseamna “purificare”). Dinamizarea acesteui centru de forta denota o persoana charismatica.
Principalele caracteristici ale acestei chakre sunt: a fi iubit de cei din jur, a fi o persoana convingatoare, a-ti placea sa vorbesti in public, a sti sa atragi cu usurinta atentia celor din jur, a te impune cu usurinta in fata altora, a fi considerat o persoana simpatica, a sti sa ii cuceresti pe cei din jur, a fi opersoana sclipitoare in tot ceea ce faci, a avea o puternica forta de sugestie, a ti se spune adesea ca ai aptitudini de hipnotizator, a sti sa vezi pana in strafundul sufletului celor din jur, a sti sa transmiti cu usurinta o anumita stare celor din jur, a avea incredere in fortele proprii, a avea mult curaj, a avea o buna stare de sanatate, a sti sa iti maschezi defectele, a sti sa iti etalezi calitatile, a sti sa influentezi in favoarea ta deciziile celor din jur, a te implicatrup si suflet in ceea ce faci, a avea o vointa puternica, a fi o prezenta tonica pentru cei din jur, a fi un om de incredere etc.
6. Cea de-a sasea chakra se numeste Ajna chakra (cuvant care – in limba sanscrita – inseamna “a percepe” si “a comanda”). Este sediul “celui de-al treilea ochi”, centru al vederii, al intuiţiei şi al unei lumi nelimitate de lumină.
Principalele caracteristici ale acestei chakre sunt: a fi dotat cu o buna intuitie, a putea ghici cu usurinta gandurile celor din jur (a “citi” gandurile), a ti se intampla des sa spui deodata cu cei din jur aceleasi cuvinte, a-I putea influenta mental (telepatic) pe cei din jur, a putea sa accesezi informatii prin privirea ta interioara, a fi capabil sa percepi aura celor din jur, a putea sa spui cu siguranta de ce boala sufera un om pe care il vezi pentru prima data, a putea transmite informatii pe cale telepatica, a fi capabil sa receptionezi gandurile celor din jur, a avea multe performante din punct de vedere intelectual, a avea o creativitate de exceptie, a fi dotat cu o imaginatie bogata, a avea o excelenta capacitate de concentrare, a avea un bun spirit de observatie, a fi o fire meditativa, a fi preocupat de elevarea spirituala, a te ruga in fiecare zi, a observa amanunte pe care altii nu le baga in seama, a avea o gandire profunda etc.
7. Cea de-a saptea chakra este Sahashrara Chakra (cuvant care – in limba sanscrita – inseamna “de o mie de ori) si este situata in crestetul capului. Mia este cunoscuta si sub numele de “lotusul cu o mie de petale”. Dinamizarii acestei chakre ii corespunde cel mai inalt nivel de purificare spirituala.

Principalele caracteristici ale acestei chakre sunt: a fi detasat – in mare masura – de planul fizic/material, a fi indiferent fata de ispitele planului fizic, a desconsidera pe deplin bogatia materiala, a-ti indrepta majoritatea gandurilor spre Dumnezeu, a fi capabil sa iti pastrezi calmul chiar si in cele mai dificile situatii, a-ti iubi fiecare semen intr-un mod aparte, a sti sa recunosti scanteia divina din fiecare om, a avea o generozitate lipsita de limite, a avea o capacitate infinita de a ierta, a trai bucurie in fiecare clipa, a fi un om cu adevarat smerit, a te feri de atitudinile ipocrite, a-ti adanci cunoasterea spirituala, a trai numai in lumina, a fi un izvor de armonie, a te ruga pentru cei din jur, a primi pe toata lumea in sufletul tau etc.
Pentru a exist aarmonie in fiinta cel esapte chakre este necesar sa fie armonizate.


Sradivarius

Arheologie
Harta ‘Creatorului’
O harta veche de 120 de milioane de ani dovedeste existenta unei civilizatii stravechi
O descoperire a cercetatorilor din Bashkir contrazice toate notiunile traditionale ale istoriei umanitatii: Placi de piatra care sunt vechi de 120 de milioane de ani acoperite cu o harta in relief a regiunii Ural.
Asta pare de domeniul imposibilului. Oamenii de stiinta a Universitatii de Stat din Bashkir au descoperit dovezi incontestabile ale existentei unei civilizatii stravechi foarte avansate. Intrebarea se pune in legatura cu o placa uriasa descoperita in anul 1999 avind imprimata harta regiunii cu ajutorul unei tehnologii necunoscute. Aceasta este o harta in relief. In zilele noastre militarii au harti asemanatoare. Cea descoperita de arheologi contine o multime de constructii civile precum un sistem de canale lung de 12.000 de km, baraje puternice si cursuri de apa. Nu departe de acele canale sunt marcate niste scobituri stralucitoare ca niste diamante a caror destinatie este necunoscuta. Harta mai contine si inscriptii. Chiar foarte multe. Mai intii cercetatorii au crezut ca sunt scrise in chineza veche, dar s-a dovedit in cele din urma a fi o scriere hieroglifica silabica de origine complet necunoscuta. Nimeni nu a reusit sa o descifreze. "Cu cit aflam mai multe despre aceasta, cu atit mai mult ne dam seama ca - de fapt - nu stim absolut nimic”, afirma metaforic doctorul in stiinte matematice, fizicianul si profesorul Alexandru Chuvyrov de la Universitatea de Stat din Bashkir.
Chuvyrov a facut senzatie cu descoperirea sa. Inca din anul 1995, profesorul si fostul sau student chinez Huan Hun s-au hotarit sa studieze ipoteza unei posibile migratii a vechii populatii chineze spre teritoriile din Siberia si Urali. In urma unei expeditii in Bashkir, ei au descoperit citeva roci sculptate in chineza veche. Aceste descoperiri confirma ipoteza migratiei chineze in trecutul indepartat. Inscriptiile au putut fi descifrate. Ele contin lucruri despre afaceri, casatorii si liste de persoane decedate.
In perioada cercetarilor, guvernatorul general al orasului Ufa le-a aratat citeva notite din secolul al 18-lea in care se precizeaza numeroase alte descoperiri, precum 200 de table de piatra situate nu departe de satul Chandar din regiunea Nurimanov. Chuvyrov si colegul sau au plecat de indata sa le caute pentru a stabili daca acestea erau legate de presupusa migratie chineza. In arhive se mai mentiona faptul ca - in secolele 17-18 - au fost realizate mai multe expeditii, organizate de oamenii de stiinta rusi in regiunea Urali, pentru studierea celor 200 de table de piatra, inscriptionate cu tot felul de semne si simboluri, iar la incepeutul secolului 20, arheologul A. Schmidt ar fi vazut citeva dintre aceste vestigii chiar in Bashkir.
Acest lucru i-a facut pe oamenii de stiinta sa lanseze imediat alte cercetari. In 1998 dupa ce si-a format o echipa, Chuvyrov a pornit lucrul. A inchiriat un elicopter si a efecuat zboruri in jurul zonei unde - potrivit arhivelor - se banuia ca exista acele placi de piatra imense. Dar - in ciuda tuturor eforturilor - acestea nu au fost gasite. Chuvyrov a fost foarte dezamagit si chiar a crezut ca totul nu-i decit o frumoasa legenda.
Dar norocul a sosit pe neasteptate. In timpul unei calatorii in acel sat, fostul primar, membru in Consiliul Local de Agricultura, Vladimir Krainov s-a apropiat de el (apropo de aceasta, se spunea ca tatal lui Krainov ar fi fost chiar acel arheolog Schmidt) si I-a spus: "Cautati cumva niste placi de piatra ? Am una din aceea, foarte ciudata in curtea mea. " . " La inceput nu am luat de buna declaratia sa”, spune Chuvyrov, “dar m-am dus sa vad ce are in gradina. Imi aduc aminte precis data: 21 iulie 1999. Chiar in fata casei sale, se afla o placa inscriptionata. Era atit de grea incit nu am putut sa o miscam din loc. Asa ca m-am dus in orasul Ufa sa cer ajutor”.
In mai putin de o saptamina s-a pornit lucrul in Chandar. Dupa ce am dezgropat placa, oamenii au fost uimiti de dimensiunile acesteia: 1,48 m inaltime, 1,06 m latime si 16 cm grosime. Cintarea cel putin o tona. Stapinul casei ne-a confectionat citeva role de lemn ca sa putem scoate placa afara. Am numit aceasta placa "Piatra Dashka" (in onoarea nepoatei lui Chuvyrov care se nascuse chiar a doua zi) si a fost transportata la universitate pentru investigatii. Dupa ce piatra a fost curatita de pamint, oamenii de stiinta nu-si puteau crede ochilor. "… la inceput, spune Chuvyrov, am inteles ca asta nu era o simpla placa de piatra, ci era o harta reala si nu una ca oricare alta, ci o harta tridimesnionala. Se poate vedea clar acest lucru."
"Cum am reusit sa identificam locul? La inceput nu ne puteam imagina ca harta era atat de veche. Din fericire, relieful actual din Bashkir nu s-a schimbat prea mult in ultimele milioane de ani. Am putut identifica inaltimile Ufa, de vreme ce canionul Ufa era principalul punct al dovezii noastre, pentru ca am efectuat studii arheologice si am descoperit urmele sale exact acolo unde erau marcate pe harta straveche. O anumita diferenta in asezarea sa difera de realitate prein aceea ca placile tectonice s-au deplasat usor catre Est. Grupul de specialisti rusi si chinezi , experti in cartografiere, fizica, matematica, geologie, chimie si limba chineza veche au reusit sa descopere cu precizie faptul ca harta continea o zona a muntilor Ural, riurile Belya, Ufimka si Sutolka. Chuvyrov a explicat unor jurnalisti ce insemnau liniile pe piatra .
Harta era trasata la scara 1:1,1 km. Deoarece Chuvyrov era si fizician, el era adeptul increderii numai in rezultatele stiintifice care - in cele din urma - au demonstrat aceste fapte. Si anume, structura geologica a placilor a aratat prezenta a 3 nivele diferite. Baza cu grosime de 14 cm este din roca dura de dolomit. Al doilea nivel este probabil cel mai interesant deoarece e facut din sticla diopsida, iar tehnologia de tratare a acestia este necunoscuta. Intreaga marcare a hartii s-a facut pe acest strat. Al treilea nivel este - de fapt - un strat protector de portelan gros de 2 mm.
"Trebuie mentionat faptul ca - spune profesorul - reprezentarea in relief nu a fost facuta manual si nici cu masini de frezat. E pur si simplu imposibil. Este clar ca placile au fost confectionate cu masini speciale. Fotografierea cu raze X a aratat ca acestea erau de provenienta artificiala si au fost realizate cu scule de inalta precizie.
La inceput, oamenii de stiinta au presupus ca harta trebuie totusi sa fi fost construita de vechii chinezi, pentru ca inscriptiile erau verticale si - dupa cum se stie -scrierea pe verticala a fost utilizata in China antica inainte de secolul 3 î.Hr. Pentru a-si verifica presupunerea, profesorul a vizitat Biblioteca Imperiala Chineza. I s-a permis sa studieze 40 de minute, timp in care profesorul s-a uitat peste niste carti foarte rare, dar nici una din acestea nu continea inscriptii de genul celor gasite pe placa. Dupa ce s-a intilnit cu colegii de la Universitatea Hunan, a renuntat definitiv la ideea "urme chineze". Oamenii de stiinta au tras concluzia ca acoperirea cu portelan nu a fost niciodata utilizata in China. De altfel, toate eforturile depuse in descifrarea scrierii s-au soldat cu esec si s-a descoperit faptul ca scrierea avea un caracter silabic hieroglific absolut necunoscut. Profesorul a spus ca a descifrat - in cele din urma - un singur lucru si anume un semn care mentiona latitudinea orasului Ufa.
Cu cit erau efectuate mai multe studii cu atit mai multe enigme ieseau la iveala. Pe harta, a fost identificat un sistem urias de irigatii : pe linga riuri, exista 2 canale foarte largi, de 500 m si 12 baraje de 300-500 m inaltime si lungi de 10 km fiecare si 3 km adincime. Tot ce-I posibil ca aceste baraje sa fi fost utilizate in a crea de o parte si de alta a peste 1 quatralion de metri cubi de apa. In comparatie cu acest sistem de irigare, canalul Volga-Don e ca o zgirietura pe relieful actual. In calitate de fizician, Alexandr Chuvyrov banuieste ca acum omenirea ar putea construi doar o foarte mica parte din ceea ce este prezentat pe harta. Conform hartii, riul Belaya ar fi avut si o statie de epurare. Este greu de determinat - chiar si cu aproximatie - virsta placii de piatra. La inceput, analiza cu C14 a aratat rezultate diferite fata de cele cu scanare cu uraniu cronometror, asa ca virsta adevarata a placii a ramas neconcludenta. In timpul examinarilor, au fost descoperite doua scoarte de copac pe suprafata placii. Virsta uneia dintre ele, care face parte din familia Navicopsina Munitus din subspecia Gyrodeidae, este veche de aproximativ 500 de milioane de ani,in timp ce a doua - Ecculiomphalus princeps din subspecia Ecculiomphalinae – ar avea cam 120 milioane de ani vechime. Chiar si asa aceste virste au fost acceptate ca fiind doar posibile versiuni. Harta ar fi fost creata pe vremea cind polul magnetic al pamintului era situat in zona insulelor Franz Josef, pentru ca exact acolo ii era pozitia acum 120 de milioane de ani, spune profesorul Chuvyrov. Harta pe care o avem acum se situeaza dincolo de perceptia obisnuita a umanitatii si ne va trebui multa vreme pentru a o intelege. La inceput se credea ca pietrele nu ar fi fost mai vechi de 3000 de ani, dar pe masura ce studiam, acea virsta a fost treptat marita pina ce am identificat cele doua straturi mineraliere incorporate in placa pentrut a insemna anumite obiecte. Oare sa fi fi fost acelea resturile pietrificate ale unor scoarte de copac de acum 500 de milioane de ani, sau cei care au creat hartile ar fi utilizat la rindul lor un material pietrificat ? O alta intrebare ar fi: Care este destinatia hartii ? Acesta ar putea fi cel mai interesant lucru. Materialele descoperite la Bashkir au mai fost investigate la Centrul de Cartografiere Istorica din Visconsin, SUA. Americanii au fost uimiti. O asemenea harta, spun ei, ar fi avut o singura destinatie posibila: navigatia!. Pentru ca este posibil ca totul sa fi fost realizat numai din spatiu. Mai mult decit atit, acum in SUA, se lucreaza la creerea primei harti geografice mondiale tridimensionale si se spera ca ea va fi gata pina in 2010. Intrebarea este de ce s-au compilat atit de multe forme de relief care necesita descoperirea unui numar urias de necunoscute in ecuatiile matematice. "Incercati sa desenati pe o harta un singur munte! spune Chuvyrov. Tehnologia necesara compilarii unei asemenea harti consta in supercomputere deosebit de avansate si filmare aerospatiala dintr-o naveta. Asa ca cine, a creat harta??
huvyrov a mai afirmat printre altele in timp ce vorbea despre necunoscutii cartografi ca : "ma simt necomfortabil in a vorbi despre OZN-uri si extraterestri. Haideti mai bine sa-l numim pe autorul hartii drept Creator. Se pare ca cei care au trait si au construit la acea vreme au folosit numai mijloace aeriene de transport adica: nu exista nici un fel de drumuri marcate pe harta, sau acelea puteau fi pe cursurile riurilor, in cel mai rau caz. Mai exista o parere, conform careia autorii hartii nu ar fi locuit acolo dar ar fi pregatit locul pentru o asezare ulterioara, canalizind pamintul. Asta pare a fi cea mai probabila teorie, pentru ca nimic nu ne poate da un indiciu asupra perioadei istorice. Asa ca de ce sa nu presupunem ca autorii ar fi apartinut unei civilizatii care ar fi existat mult mai devreme? .
Cele mai recente investigatii ale hartii au adus senzatii noi. Acum oamenii de stiinta sunt aproape convinsi ca acesta era doar un fragment dintr-o harta mult mai mare a intregii planete. Conform unor ipoteze, mai exista 348 de alte fragmente. Acestea ar putea fi descoperite in alte locuri.
In zona Chandar, specialistii au luat 400 de probe de sol si au aflat ca locul cel mai probabil al hartii mari ar fi Muntele Sokolina. Dar odata cu trecerea glaciatiunii, harta ar fi fost sparta in bucati.
Dar daca oamenii de stiinta ar gasi piesele acestui mozaic, harta ar putea avea atunci dimensiunile de 340 x 340 m. Dupa studierea arhivelor, Chuvyrov a devenit convins de faptul ca cel putin 4 bucati ar putea fi situate in Chandar sub diferite asezaminte precum un hambar, o gara, un bazin si respectiv sub un pod. Intre timp oamenii de stiinta din Bashkir au trimis informatiile lor la diferite centre de cercetare din lume si la mai multe congrese internationale. Au intocmit si un raport cunoscut sub numele Harta civila de executie avansata a unei civilizatii din Sudul Uralilor.
Descoperirile de la Bashkir sunt fara precedent si unice. Cu o singura exceptie: Atunci cind cercetarile se aflau la culmea lor, o mica piatra de chalcedonit a ajus la profesorul Chuvyrov pe masa de lucru, continind forme asemanatoare. Oare cineva a vrut sa copieze ceea ce vazuse pe harta originala? Daca da, atunci de ce?
Popescu V.

ŞtiinŢĂ

EFECTUL STROOP

Efectul interferentei a fost descoperit de John Ridley Stroop în timp ce îsi redacta teza de doctorat, care a vazut lumina tiparului în anul 1935. De atunci au aparut peste 700 de articole referitoare la aceasta interferenta. Teoriile contemporane refeeritoare la efectul Stroop subliniaza interferenta pe care o are procesarea automata asupra unei sarcini - mult mai dificile - de numire a culorii cu care este scris un cuvânt. Selectarea cuvântului potrivit în doua situatii diferite a fost localizata într-o parte a creierului numita girusul anterior (“cingolato anteriore” în latina, “anterior cigulate” în engleza). Aceasta regiune se afla între emisfera dreapta si cea stânga, în girusul frontal al creierului si este implicata înntr-o serie de procese de gândire si raspunsuri emotionale. Stroop a studiat acest efect în cadrul activitatii de învatare.
Atunci când detectam un stimul cu ajutorul unuia dintre cele 5 simturi ale noastre – cum ar fi un semn rutier (semnul pentru “Stop” sau pentru “Atentie, cad pietre!”), vocea unui prieten sau gustul unei înghetate de ciocolata – senzatia care rezulta este convertita în în semnale neuronale (nervoase) care sunt trimise creierului. Atunci când citim un cuvânt sai identificam o culoare în cadrul Testului Stroop, ochii nostri recunosc cuvântul sau culoarea si transforma senzatia în semnale neuronale care sunt transmise – prin fibre nervoase – creierului.
Atunci când trebuie spusa culoarea cu care este scris un cuvânt, confuzia se produce undeva în interiorul labirintului de cellule nervoase interconectate prin sinapse. De ce? O explicatie pauzibila se refera la faptul ca este atât de obisnuit cu citirea de cuvinte încât la citirea unei unotati lexicale – indifferent de culoarea sa – aceasta se face în mod automat. Deci atunci când încercam sa numim culoarea care este diferita de sensul cuvântului pe care îl formeaza intervine interferenta obisnuintei de a citi, rezultata în urma confuziei care se produce în creier.
In termeni fizici, stimulul este un tip de energie capabil sa activeze un receptor sensorial specific. Doi stimuli se pot completa sau nu unul pe celalalt, desi în general fiecare stimul are câteva dimensiuni proprii.
Sa presupunem ca un stimul apartine modalitatii vizuale, cum ar fi cuvântul ASCENSOR scris cu rosu. Dimensiunile care-l definesc initial sunt variate, cum ar fi formatul caracterelor (majuscule), tipul literei (Times New Roman), grosimea literei (12 puncte – dpi/dots per inch), culoarea (rosie), semnificatia etc. Dintre acestea, doar una sau doua sunt relevante.
In cadrul efectului STROOP se poate observa ca semnificatia cuvântului, ca dimensiune a stimulului, interfereaza cu sarcina denumirii culorii cu care este scris cuvântul respective.
Pentru a studia aceasta interferenta, John Ridley Stroop a utilizat cele patru culori fundamentale – rosu, verde, galben si albastru.
Testele de interferenta culoare-sens având la baza Efectul STROOP au dobândit o importanta aparte în neuropsihologia clinica. S-a descoperit ca în conditii de interferenta, pacientilor cu deficite cerebrale le era necesar mult mai mult timp pentru a completa testele, inclusive testul STROOP. Testul STROOP reprezinta un mijloc de diferentiere între pacienti si subiectii sanatosi (Perret 1974, Wittling 1983, Beaumont 1987). In plus, testul furnizeaza indicii ale existentei unei disfunctii a lobilor frontali, care poate face ca atentia pacientului sa poata fi mult mai usor distrasa, putând fi observata si un comportament stereotip.

Durata procesarilor mentale

Specialistii în citire si limbaj întâlnesc foarte des latente neobisnuite în ceea ce priveste gasirea cuvintelor si decodarea lor de catre subiect (Goodglass 1980, Hunt, 1978 si Lovett 1987). Cronometrarea vitezei de procesare face adesea parte din achizitionarea limbajului în scoala primara (Badian et al. 1990), iar viteza (alaturi de constienta psihologica) este considerata a fi una din cele 2 aspecte de baza ale teoriei “dublului deficit” al citirii (Wolf, 1997; Wolf&Obregon 1997).
Unii educatori considera ca unele deficiente de învatare implica un element de “lene” a proceselor de învatare (Torgesen&Licht, 1987). Utilizarea unei corectii pe parcursul educarii subiectului (utilizata de Spreen si Benton în 1977) confirma un fapt care este deja cunoscut si anume ca subiectii mai putin educati tind sa aiba un nivel mai scazut de viteza si eficienta. Nivelul scazut de productie este adesea secundar scaderiivitezei mentale sau motorii, procesarii dimunuate sau timpului de productie a subiectului în ceea ce priveste anumite activitati.
Sarcinile cronometrate pot fi relevante în ceea ce priveste abordarea neuropsihologica la adulti.Latentele prelungite, dificultatea concentrarii atentiei si oboseala sunt aspecte prezente de obicei n cazul traumatismelor cerebrale (“traumatic brain injury” – Stuss et al.1989, 1989 bis). Aceste aspecte au fost întalnite de nenumarate ori si în cazul sportivilor care au suferit lovituri repetate la cap. Sarcinile cronometrate sunt utilizate pentru a dtecta încetinirea proceselor mentale la adulti.
Testul Stroop este un test cronometrat extyrem de cunoscut si de utilizat. Acesta are la baza schimbarea setului atentional de la sensul cuvântului la culoarea unui cuvânt (Stroop, 1935, Golden, 1978, Dodrill 1980). Testul Stroop masoara viteza procesarilor mentale “automate” si “voluntare, organizate intentionat”. Behner (1992) a introdus cea de-a patra situatie a testului Stroop care vizeaza abordarea cu dublu rol si include luarea în considerare atât a regulilor cat si a exceptiilor. In “explorarile sale cronografice asupra intelectului” (1967), Posner a masurat timpul necesar pentru realizarea acestui tip de decizie cognitiva, întocmai cum a facut si Naglieri atunci când a adaptat sarcina lui Posner la bateria de teste P.A.S.S. O alta baterie de teste foarte cunoscuta (Wooodcock-Johnson) include de asemenea doua masuratori ale vitezei de reactie.
Durata prezentarii si viteza procesarii pot avea o influenta neasteptat de mare asupra punctajelor obtinute în cadrul testelor cognitive. La subiectii tineri si nematurizati, durata executiei unui desen poate oferi date la fel de semnificative ca cele obtinute din analiza desenelor. Unii autori considera ca de obicei ca expectantele asupra punctajelor obtinute în aceste performante (altele devât cele verbale) în cazul unor copii cu deficiente de citire poate fi doar un artefact al timpului lor de reactie devenind brusc relevant prin durata expunerii (care este inevitabil scurta în cazul itemilor verbali sau când apare o forma a tulburarilor mentale).


Social

IMPACTUL RECLAMELOR LA ŢIGĂRI ASUPRA CATEGORIEI DE TINERI ŞI ADOLESCENŢI

“Fumatul este poate singura cauza care poate fi evitata a înrautatirii sanatatii în lume” (“Smoking is probably the largest single preventable cause of ill health in the world”) – Dr. H. Mahler, fost director OMS, pionier al organizarii luptei antitabagice pe plan mondial.
Fumul de tigara contine nicotina, tar, precum si alte 4.000 de substante daunatoare sanatatii.
Nicotina reprezinta agentul care creeaza dependenta, la fel ca si cocaina sau heroina. O parte din tutun este tratata cu amoniac pentru a spori rata de absorbtie a sa.Tarul este o combinatie de sute de chimicale, inclusiv otravuri si substante cauzante de cancer ca – de exemplu – acizi, alcool, aldehide, ketone, hidrocarburi aromatice si alfatice, fenol si altele. Automobilele si tigarile sunt cele care elibereaza monoxid de carbon în atmosfera. Monoxidul de carbon din tigari înlocuieste oxigenul din celulele rosii, dând nastere la carboxihemoglobina (COHb) si deprivând inima de creierul de oxigen, astfel încât fumatorul prezinta puls si energie scazute.Nicotina face parte din clasa alcaloidelr si este un stimulant al sistemului nervos central. În starea sa initiala, nicotina este un lichid toxic, clar si necolorat. Nicotina ajunge la creier în 2-7 secunde dupa fiecare inhalare a fumului de tigara. O singura doza de 30 mg poate fi fatala.
Nicotina este un activator si îinactivator al celulelor cerebrale, cu rol în arousal. Acetilcolina este cea care activeaza celulele nervoase. Nicotina are impact si asupra sistemului limbic, sporind puterea de concentrare si memoria de scurta durata (MSD).
Indivizii ai caror sistem dopaminergic este hiper sau hipo activ recurg la fumat pentru a modifica neurochimia la nivel cerebral. În aceasta categorie intra – de pilda – oamenii depresivi care recurg la fumat tocmai pentru a ridica nivelul dopaminei.Dopamina este un neurotransmitator implicat în miscare – în special în initierea miscarilor, în atentie si învatare.Efecele nicotinei sunt aceleasi ca si ale altor droguri: gândire irationala, sporirea puterii de concentratie, dar încetinirea gândirii.Dependenta este – asadar – atât fizica cât si psihica. Efectele fizice ale nicotinei sunt placute, iar nicotina începe astfel sa faca parte din viata de zi cu zi.
Însa lucrarea de fata nu se vrea a fi o pledoarie pentru renuntarea la fumat, ci îsi propune – mai degraba – sa studieze impactul pe care îl au reclamele la tigari asupra categoriei de copii si adolescenti. Sursele pe care le-am avut la dispozitie pentru realizarea acestei lucrari sunt în general straine, materialul principal reprezentându-l datele prezentate la cea de-a XI-a Conferinta Mondiala axata pe tema “Tutun ori Sanatate”, desfasurata la Chicago în vara anului trecut.
Lucrarea este structurata pe 2 capitole: primul capitol prezinta un scurt istoric al reclamelor la tutun si al doilea capitol – impactul pe care-l au reclamele tabagice asupra tinerilor.

Scurt istoric al reclamelor la ţigări

Prima reclama la tigari dateaza din 1789 si înfatiseaza un indian fumând o pipa – traditionala pipa a pacii.
Aproape un secol si jumatate ma târziu, în anii 1920, tabagismul avea sa devina o industrie de proportii, privit la început ca un lucru pozitiv de societate, trecomandat chiar si de doctori. Acest lucru se întâmpla însa la începutul secolului XX. La finalul sau lucrurile stau însa altfel…
În cele ce urmeaza vom face o trecere în revista a catorva dintre modurile în care era privit fumatul la aparitia sa, dând cateva exemple de reclame din prima jumatate a secolului XX.
În anul 1928, expertul în publicutate Albert Lasger a conceput sloganul “Ia un Lucky în loc de ceva Dulce” (“Reach for a Lucky instead of a Sweet”) pentru promovarea tigarilor marca Lucky Strikes, un produs al companiei Brown&Williamson. Astfel fumatul a început sa fie asociat cu atributul de a fi subtire, cu ideea ca fumatul ajuta la pastrarea greutatii ideale.
Aceasta campanie a dus la o crestere a vânzarilor de la 13.7 miliarde de tigari în 1925, când Lucky Strike se situa pe locul 3 în topul celor mai popularzate marci de tigari, la peste 40 de miliare în 1930, ajungând astfel pe primul loc în top.O reclama la tigarile marca Lucky Strike publicata de revista Time în 1927 înfatisa un celebru fotbalist american spunând: “În timpul facultatii, am aflat ca conditia gâtului este foarte importanta pentru un atlet. Antrenorii si capitanii de echipe stiu ca iritarea gâtului poate împiedica un jucator sa participe la un meci foarte important. Tocmai din acest motiv, insist ca membrii echipei mele New York Yankees sa fumeze doar Lucky atunci când fumeaza. Si aceasta pentru ca tigarile marca Lucky Strike sunt usoare si nu irita gâtul”.
Sporirea rapida a consumului de tigari per capita care a început în jurul anului 1910 este una dintre primele dovezi a faptului ca publicitatea s marketingul de masa pot crea cereri pentru un produs pentru care nu existau nici un fel de cereri în prealabil. Într-un numar al revistei Health Psychology din 1995 se spune ca:
“La scurt timp dupa hotarârea judecatoreasca din 1911 prin care se dispunea divizarea monopolului din industria tutunului, compania RJ Reynolds a lansat tigarile marca Camel care contineau un amestec mai usor de tutun decât orice alte astfel de produse din acea vreme. Campania promotionala care a lansat acest produs a fost deosebit de costisitoare si s-a desfasurat în mai multe orase. Sloganul “Sosesc tigarile!” (Cigarettes are Coming!) a fost urmat de o publicitate fara precedent atât în presa scrisa cât si pe panourile publicitare. În 1913, RJ Reynolds a alocat aproape 800.000 de dolari publicitatii si promovarii noului sau produs; aceasta suma a cresut la 2,2 milioane dolari pâna în 1916 si la 18,7 milioane dolari pâna pâna în 1921. Suma alocata publicitatii a depasit 60% din totalul profitului. Între anii 1913-1921, cota de vânzari a companiei RJ Reynolds a crescut de la 20% - reprezentând vanzarea a peste 1,5 miliarde de pachete Camel la 50% din totalul vânzarilor sau 18,3 miliarde de pachete Camel.
În 1915, lui RJ Reynolds I s-a luat un interviu referitor la motivul pentru care a avut o încredere atât de mare în publicitate. El a raspuns ca totul a început în 1894 cu o productie de tutun cu buget mic si cu timpul a observat ca vânzarle cresteau în mod considerabil. Ccresterea de 4 ori a bugetului sau de publicitate din urmatorii ani a fost asociata cu dublarea numarului de vânzari. Potrivit unui articol p[ublicat de Winston-Salem Journal din 1915, Reynolds a spus ca dupa aceea nu a mai avut nevoie de o alta dovada a puterii publicitatii”. (Health Psychology, 1995)
În perioada dintre anii ’30 si jumatatea anilor ’50, în presa americana reclamele full-color de marimea unei pagini înfatiseau doctor de vârsta mijlocie spunând: “Din ce în ce mai multi doctori fumeaza tigari marca Camels decât orice alta marca” sau “L&M ti-a fost prescris de doctor”. (Journal of National Cancer Institute, 1994)Mergând pe aceeasi idée, o serie de reclame pentru tigarile Phillip Morris publicate în New England Journal of Medicine sunau în felul urmator: “Doctore, ai suferit vreodata din cauza iritarii gâtului datorate fumatului?” si “Testele clinice arata ca atunci când fumatorii renunta la late tigari în favoarea celor produse de Phillip Morris fiecare caz al iritarii nasului s-au gâtului s-a vindecat de tot sau starea pacientilor s-a îmbunatatit în mod considerabil”.
C.H. Long era doar un simplu cowboy din Texas pâna în clipa în care poza sa a aparut pe coperta revistei Life din 22 august 1949. Directorul de publicitate Leo Burnett I-a vazut poza si a dorit sa creeze un erou mitic pe care sa-l foloseasca pentru a-si vinde tigarile. Astfel publicitatea a transformat un simplu cowboy în celebrul cowboy cunoscut sub numele de Marlboro Man. (Life, 1996)

Impactul reclamelor la ţigări asupra tineretului

Reclamele la tigari au ca tinta convingerea tinerilor de faptul ca “tigarile sunt subtiri si gratioase, conferind un aer de sociabilitate si de succes”. Adolescentul se alege cu aceasta imagine, iar companiile de tutun se aleg cu un dependent.Fumatorii adolescenti sunt mult mai predispusi decât adultii sa aleaga una din marcile cele mai popularizate. Cele mai popularizate marci de tigari sunt Marlboro (Phillip Morris), Camel (RJR) si Newport (Lorrilard). Potrivit unui studiu publicat de British Medical Journal în septembrie 1994, cele trei companii si-au marit în perioada respectiva numarul de vanzari cu 36%, iar dintre cumparatori un procent de 86% a revenit adolescentilor, în felul urmator: 60% pentru Marlbolro, iar 13% pentru Camel si tot atâta pentru Newport.
Adolescentii sunt mai predispusi decât adultii sa raspunda pozitiv reclamelor la tigari, iar 70% dintre adolescentii care fumeaza prefera faimoasele marci de tigari Marlboro, Camel si Newport. Ori de câte ori o marca de tigari îsi mareste vânzarile cu un procent d 10%, numarul consumatorilor adulti creste cu doar 3%, iar numarul de consumatori adolesecenti creste cu 9%.
Un studiu realizat în 1998 si citat de USA Today (14 aprilie 1999) arata ca adolescentii fumeaza tigari care “beneficiaza” de cea mai multa publicitate. Astfel, 88% dintre elevii din clasa a XII-a, 86% dintre elevii din clasa a X-a si 84% dintre elevii din clasa a VIII-a fumeaza tigari marca Marlboro, Camel sau Newport.Majoritatea oamenilor fumeaza între una si trei marci de tigari pe parcursul vietii, astfel încât tigarile reprezinta unul dintre putinele produse caruia oamenii îi pot fi loiali (Archives of Psychiatry and Adolescent Medicine, septembrie 1999).
Aproximativ doua treimi din directorii executivi ai companiilor de tutun snt de parere ca unul dintre telurile reclamelor la tutun este de a-i determina pe adolescentî sa recurga la acest obicei. Acest fapt intra în conflict cu atât de cunoscuta pozitie a industriei tutunului potrivit careia reclamele sale sunt menite a-i determina pe fumatorii adulti sa aleaga noi marci de tigari, mai degraba decât a-i determina pe oamenii de orice vârsta sa înceapa sa fumeze.
Însa potrivit unui studiu dat publicitatii în decembrie 1991, 30% din copiii în vârsta de 3 ani si peste 80% dintre cei de 6 ani pot face asocierea dintre calaretul din reclama Marlboro si un pachet de tigari. În studiul amintit se arata ca o treime din copiii în vârsta de 3 ani au asociat correct calaretul din Marlboro cu tigara, iar camila din reclama Camel este atât de cunoscuta copiilor de 6 ani ca si personajul de desen animat Mickey Mouse.
Compania RJ Reynolds, precum si celelalate companii, spune ca publicitatea la tigari nu are ca public-tinta copiii. Reclamele la tigari reprezinta echivalentul moral al unei posibile campanii nationale “A conduce în stare de ebrietate” (“Drive Drunk”): Doar ca sa vezi cum e…
Din 1987, an în care a fost lansat personajul Camel, procentajul minorilor care fumeaza a crescut cu 12% între 1991-1991. (American Medical News, octombrie 1993).În 1988, aproximativ 6% din adolescentii în vârsta de 18 ani din statul american California erau fumatori. În 1990, aceasta cifra crescuse la 8%. Jurnalul care relata aceasta stire titra: Reclamele Camel sunt responsabile pentru cresterea prevalentei fumatului în rândul tinerilor.
Prin prezentarea unor imagini attractive cu fumatori, reclamele la tigari par sa-i stimuleze pe adolescentii care au o imagine de sine relativ scazuta, care vor adopta fumatul cva mod de a-si îmbunatati imaginea de sine.
Un studiu efectuat în anul 1991 arata ca campania unui anumit institut de tutun (tobacco institute) menit sa tinteasca magazinele de vânzare cu amanuntul si intitulata “Aceasta-i legea” (“It’s the Law”) nu a facut nimic pentru a le împiedica sa vânda tigari copiilor. Un alt raport arata ca programul intitulat “Tutunul: Sa-i ajutam pe copii sa spuna NU” este proiectat fara doar si poate pentru a încuraja utilizarea tutunului prin sublinierea faptului ca fumatul este un obicei pentru adulti si – deci – un mult dorit “fruct interzis” pentru tineri. (American Journal of Public Health, 1999). Acesta este – se pare – unul din motivele pentru care adolescentii recurg la fumat – pentru a demonstra ca “au crescut mari”.Astfel, programele care subliniaza faptul ca fumatul este un obicei pentru adulti încurajaza adolescentii într-un mod foarte subtil sa recurga la fumat pentru a demonstra ca nu mai sunt copii. Mesajul reclamelor la tigari este acelasi: fumatul îti confera frumusete, spirit de aventura, îti ofera placere si daca esti copil te transforma într-un om mare.
Potrivit Centrului National de Statistica Medicala, in România - dupa vârsta de 15 ani - barbatii fumeaza în procent de 42,7%, iar femeile ajung la 15,2%. E greu de urmarit la scara larga fenomenul, fiind necesare loturi stabile, studiate în timp prelungit în dinamica procentelor de mai sus, asociate cu alte date (evolutia suprafetelor cultivate cu tutun, a cifrelor de productie indigena si a importurilor de tigari raportate pe cap de locuitor etc.).
Astfel de date exista si în tarile în care lupta antitabagica are o traditie. Astfel, în SUA, în urma cu 30-40 ani, numarul fumatorilor-barbati atingea 42%, ajungând - în deceniul IX - la 23% datorita actiunilor educative intreprinse de stat si de societatile neguvernamentale antifumat.
Potrivit Societatii Americane de cancer (American Cancer Society) fumatul reprezinta poate singura cauza de deces în societatea contemporana care poate fi evitata. Aproape unul din 5 decese au loc – în SUA – din cauza utilizarii tutunului. Cercetatorii de la American Cancer Society arata ca în Statele Unite mai mult de 40.000 de morti se datoreaza fumatului. Decesul survine premature la aproape toti fumatorii cu vârste cuprinse între 35 si 69 ani. În urma ultimelor cercetari în domeniu, s-a constatat ca acesti fumatori îsi scurteaza viata – datorita recurgerii la obiceiul tabagic – cu aproximativ 20-25 ani.
Un procent de 90% din noii fumatori este reprezentat de copii si adolescenti. Noii fumatori îi înlocuiesc pe cei care au renuntat la fumat sau au decedat prematur din cauza unei boli asociate cu fumatul. Pe masura ce creste numarul fumatorilor, creste si numarul deceselor datorate cancerului la plamâni sau din alte cause atribuabile fumatului. Nefumatorii care inhaleaza fumul de tigara - fumatorii pasivi - sunt si ei expusi riscului de a se îmbolnavi de cancer la plamâni. Cercetarile arata ca un nefumator casatorit cu un fumator are sanse cu 30% mai mari de a se îmbolnavi de cancer decât un nefumator casatorit cu un nefumator.În Statele Unite - unde sunt 1.500 de morti zilnice atribuabile fumatului – cancerul se situeaza pe locul 2 în topul cauzelor decesului.
Studiile de specialitate au aratat ca peste tot în lume tinerii sunt cei mai predispusi a raspunde pozitiv reclamelor la tigari, industria tutunului câstigând astfel noi “dependenti de nicotina”.În cartea sa intitulata “The Tobacco Reference Guide”, profesorul american de Medicina David Moyer (fost capitan în Marina Militara americana si actualmente profesor la Facultatea de Medicina a Universitatii California din San Francisco) vorbeste despre fumatul la adolesecenti. Profesorul american subliniaza faptul ca principala îngrijorare nu este aceea ca fumatul le-ar putea dauna acum (pe termen scurt) adolescentilor, ci ca pot fi expusi marelui pericol de a deveni dependenti de nicotina si vor fi fumatori pe termen lung, caz în care se va mari riscul ca ei sa se îmbolnaveasca si sa moara prematur. Unul din 2 fumatori pe termen lung risca sa moara prematur, iar unul din 4 risca sa moara înainte de a atinge vârsta de 69 ani).Tendintele în fumatul la adolescenti cunosc o mare variabilitate. În grupul de vârsta cuprins între 11 si 15 ani, s-a remarcat o prevalenta a fumatului de 8% în 1998. Pâna în 1998, 10.5% din membrii grupului de vârsta studiat erau deja fumatori obisnuiti, cum se arata în studiul intitulat “Smoking, Drinking and Drug Abuse in Young Teenagers. Studiul arata ca 15.29% fete si 19% baieti din subiectii investigati au devenit fumatori obisnuiti.
Prevalenta fumatului creste odata cu vârsta: în timp ce mai putin de 1% din copiii de 11 ani fumeaza în mod regulat la vârsta de 15 ani, 29% din fete si 15,29% din baieti fumeaza în mod regulat.Atat in Statele Unite, cat si in Europa, majoritatea fumatorilor recurg la acest obicei pâna la vârsta de 16 ani.
Cercetatorii de la Universitatea California din San Francisco au analizat eficacitatea câtorva mesaje antifumat. Ei au ajuns la concluzia ca pentru a rivaliza cu publicitatea protabagica, publicitatea antitagica trebuie sa fie “ambitioasa, explicita si sa spuna lucrurilor pe nume”. Pentru copii si adolescenti, mesajele care se refera la efectele asupra sanatatii atât pe termen lung cât si pe termen scurt, la accesul tinerilor la tigari si la o posibila respingere din partea partenerului au avut o eficacitate limitata.
Rata mortalitatii cauzate de fumat este de 6 ori mai mare decât cea cauzata de consumul de alcool si de 75 de ori mai mare decât cea cauzata de consumul ilegal de droguri.
Iata – deci – cât de importanta este o campanie antifumat care sa vizeze în special tineretul astfel încât informatia cu privire la pericolele fumatului sa ajunga la ei si sa- determine sa abandoneze acest obicei.
Mai multe informatii puteti gasi pe site-ul http://www.geocities.com/tobacco_effects/.


Carmen Moraru

CELE ŞAPTE „BLESTEME” ALE OBEZITATII
SAU
(IN)DIGESTIA CITITORULUI

Fiecare epocă din istoria umanităţii a avut obsesiile sale. Aţi ghicit, dragi cititori. Astazi vom vorbi despre obsesiile epocii moderne. Sau – mai bine zis – despre una dintre ele: 90-60-90.
In majoritatea revistelor care exista pe piata sunt inserate pagini in care se dezvaluie cate un „mare secret” referitor la anumite „picaturi sau pastile-minune” care te ajuta sa pierzi un anumit numar de kilograme intr-un timp record – dar care costa o gramada de bani si care trebuie comandat prin posta. Reclamele respective – care se intind de obicei – pe randul a cateva pagini bune – sunt insotite de poze ale unor personaje celebre fotografiate „INAINTE” si „DUPA” tratamentul cu acel medicament miracol. Tot astfel de duplexuri iti sunt prezentate si de cei care te acosteaza pe strada si au o insigna pe care scrie „SLABESTE ACUM, INTREABA-MA CUM”.
Pentru necunoscători, menţionăm că există anumite programe de editrare grafică care permit o astfel de retuşare, fără ajutorul nici unui alt medicament miraculos. Ca şi exemplu, vă arătăm un filmulet care demonstrează exact acest lucru - http://www.youtube.com/watch?v=L_aDpmfAzxI.
Insa inteligenta, bunul simt si caracterul nu se masoara in kilograme.
Haideti sa vedem acum care sunt cauzele obezitatii. Cei care au un mod de gandire superficial ar spune ca pofta de mancare. Dar dati-mi voie sa va intreb ceva: poate careva dintre voi sa traiasca fara sa se hraneasca? Este adevarat ca exista o zicala „Mananc ca sa traiesc si nu traiesc ca sa mananc”.
Obezitatea este efectul uneia sau a mai multor cauze. Degeaba tratam efectul pentru ca va ramane cauza si ea va genera un alt efect. De aceea nu au nici un efect curele de slabire si regimurile alimentare. Pentru ca ele se adreseaza numai componentei fiziologice, neluand-o in calcul in calcul si pe cea psihologica care joaca un rol foarte important.
Studii recente ale unor cercetători americani au identificat exista unor factori care au un rol determinat in fenomenul obezitatii. Ei au denumit metaforic acesti factori „cele sapte blesteme ale obezitatii”.
1. Primul ar fi lipsa de somn – durata optima a somnului intr-o noapte trebuie sa fie de minim 7 ore. S-a constatat ca persoanele care dorm cinci ore pe noapte castiga mai mult in greutate decat cele care dorm sapte ore.
Privarea de somn este considerata a fi un factor de stres. Daca organismul si mintea nu sunt odihnite, incepi ziua cu stangul. Si daca asa o incepi, asa o si termini. E importanta si calitatea somnului, nu numai cantitatea lui. Pentru cresterea calitatii somnului se recomanda ceaiul de valeriana, seara, inainte de culcare.
2. Încălzirea centrală şi aerul condiţionat. Acestea sunt doua dintre avantajele modernitatii. Dar – in acelasi timp – ele pot constitui dezavantaje pentru sanatate. In urma unor studii s-a constatat ca atunci când ne aflăm într-un mediu confortabil, folosim mai puţină energie pentru că tremurăm sau transpirăm mai puţin. “datorită confortului modern, energia consumată pentru adaptarea la frig este mult mai mică. De asemenea, căldura favorizează inactivitatea fizică şi sedentarismul”.
3. Renuntarea la fumat. Deşi fumatul nu este un recomandat, aşa cum reiese şi din articolele din numărul de faţă al revistei, deoarece el are multe efecte de nedorit nu atât pe termen scurt cât – mai ales – pe termen lung asupra organismului, s-a constatat ca exista o mai mare predispozitie pentru cresterea in greutate la persoanele care au renuntat la fumat decat la fumatori sau la persoanele care nu au fumat niciodata.
4. Moştenirea genetică. Copii care au mame obese sunt mai predişpuşi să devină şi ei astfel mai târziu înviaţă decât cei ale căror mame sunt supple.
5. Poluarea. Este un factor larg dezbatut din perspective schimbarilor climatice – poluarea mediului inconjurator. Dar – concomitant cu aceasta – avem si poluarea mediului interior, a organismului. Unii dintre factorii la care suntem expusi in fiecare zi – vopsele, pesticide, aromatizanti, parfumuri – predispun la cresterea in greutate. Printre acestea se numara si poluantii din alimente si produsele din retelele fastfood, acestea din urma putand fi considerate factori de poluare. Este important ce mancam, cand mancam, cum mancam. Dar asupra acestui subiect vom reveni intr-o editie viitoare.
6. Varsta mamei. Cu cat varsta mamei este mai inaintata in momentul nasterii fatului, cu atat exista mai mari sanse ca copilul sa creasca in greutate.
7. Discrimnarea “plinutilor”.

Sa aruncam acum o privire aspra cauzelor psihologice ale obezitatii. Ce anume determia organismul sa nu mai fuctioneze in mod optim la prelucrarea materiilor provenite din hrana? Ce anume se intampla? Ce strategii alimentare ar trebui adoptate pentru a feri organismul de astfel de evenimente.?
Se considera ca greutatea corporala este un rezultat direct al echilibrului dintre procesele de combustie interna si cele de acumulare energetica in corpul fizic. In termenii fiziologiei moderne acelasi proces este descris ca echilibrul dintre catabolism si anabolism in cadrul balantei metabolice a organismului.
Principala cauza a obezitatii o constituie impactul psihologic al evenimentelor care se petrec in viata noastra. De multe ori, in situatii care te afecteaza, te simti deprimat si simti ca pierzi controlul asupra vietii tale. Dar gasesti totusi un singur lucru pe care il poti controla: mancatul. Si asa iau nastere fie bulimia, fie anorexia.
Solutia ca aceste lucruri sa nu se mai intaple ar fi sa incerci sa privesti detasat situatia chiar atunci cand te aflii in miezul evenimentelor. O tehnica foarte buna este aceea de a incerca sa te detasezi imaginandu-ti ca ceea ce ti se intampla tie i se intampla de fapt pritenei tale cele mai bune. Prietena ta cea mai buna esti tot tu. Ce sfaturi i-ai da prietenei tale in situatia respective? Aceleasi sfaturi urmeaza-le si tu!

Carmen Moraru

SOLUŢII

TEHNICA DE AUTOHIPNOZA/ IMAGERIE DIRIJATA UTILIZATA IN REGIMUL DE SLABIRE

INDUCTIA HIPNOTICA + IMAGERIE DIRIJATA

STUDIU DE CAZ

Orice comportament este determinat de antecedentele lui si mentinut de conscintele sale. In aceasta editie, la rubrica “Soluţii” va prezentam un studio de caz referitor la rezultatele obţinute in urma unui tratament psihologic aplicat in regimul de slabire – si anume o tehnica de autohipnoza in combinatie cu o tehnica de imagerie dirijata. Prin aceasta am incercat sa interim deciziile luate la nivel mental, pentru a obtine modificarile cognitive-comportamentale dorite. Respectiv – efectul.
R.M. – f, 27 de ani, 66 kg/160 cm
Antecedentele comportamentului de alimentatie nesanatoasa sunt:
Probleme de ordin emotional (atat in trecut cat si in present), usoara depresie;
Posibila frigiditate.
Substimularea hipotalamusului si a hipofizei, de unde rezulta hipotiroidism si insuficienta ovariana, impactul aflarii diagnosticului cauzand un episod de depresie, pentru ca pacienta a citit pe internet faptul ca insufiecienta ovariana poate fi incadrata in aceeasi categorie cu sterilitatea si infertilitatea. Aceasta veste a avut un impact negativ asupra pacientei deoarece ea si-ar fi dorit sa aiba un copil nu chiar in viitorul foarte apropiat, ci in perspectiva.
Un al doilea factor care a favorizat episodul depresiv a fost faptul ca pacienta isi incepuse de curand viata sexuala si nu a fost prea placut ca in acest moment sa afle astfel de vesti.
Din cauza faptului ca era foarte suparata, a inceput sa manance foarte mult, acumuland astfel in greutate.
Tratamentul psihologic l-a dublat pe cel prescris de medicul ginecolog (Tantum Rosa, MacMiror Complex 500 si Desorelle), precum si pe cel prescris de medicul endocrinolog, urmand a mai fi facute cateva analize in perioada incepand cu a douazecea zi a ciclului menstrual (ESTRADIOL, FSH etc.)..
Sedintele de terapie au durat trei saptamani, in ritmul de 2 sedinte pe saptamana, in cadrul carora s-au administrat tehnici de autohipnoza si imagerie dirijata. Pe parcursul acestora, s-au utilizat o serie de intariri pozitive si tehnici de modificare a cognitiilor dezadaptative referitoasre la supraponderalitate, precum si tehnici de accelerare/deccelerare a comportamentelor adaptative/dezadaptative.
Rezultatele obtinute: in prima saptamana, pacienta a scazut aproximativ 3 ½ kg, in a doua saptamana – 3 kg, iar – in a treia saptamana – 2 kg, reusind in scurt timp sa ajunga la atingerea greutatii ideale de 58 kg. Inca din prima saptamana, pacienta a renuntat la Coca-cola si alte sucuri acidulate, preparate fast-food si de patisserie. A consumat aceleasi alimente ca de obicei, inlocuind insa Cola cu ceai de maciese si apa plata. Nu a mai simtit nevoia sa manance intre mese si nu a mai mancat in oras. A mers mult pe jos.
Descoperise in plimbarile sale un lac, un loc unde ii placea sa mearga pentru a-si reicarca bateriile. Pana acolo erau trei km pe care ii facea mergand pe jos. Mergea acolo de doua ori pe saptamana.
Redam in continuare tehnica pe care am utilizat-o, in speranta ca aceasta va va ajuta si pe dumneavoastra, dragii nostri cititori. Sigur ca adaptarile tehnicii se pot face in functie de persoana.

A fi supraponderal este nesanatos.
Corpul tau trebuie sa traiasca.
Tu datorezi corpului tau respect si protectie.
Tu ai puterea sa-ti programezi subconstientul pentru a-ti inversa gandurile anterioare, de a manca peste masura si a te gandi la tine insati ca fiind supraponderala. Vei incepe de astazi sa iti programezi subconstientul pentru a te gandi la tine ca la o persoana supla si vei manca numai alimetele care sunt sanatoase si necesare pentru corpul tau.
Vei incepe sa scapi de greutatea pe care nu o doresti si vei face acest lucru incepand de astazi. Vei asocia aceasta stare relaxata in care esti acum cu o atitudine relaxata in legatura cu pierderea greutatii. Nu numara calorile. Pe masura ce vei scapa de greutatea in plus, vei castiga mai multa incredere si vei gasi mai usoara reducerea ulterioara de greutate. Cand vei manca, iti vei taia mancarea in portii mai mici si vei mesteca incet si complet inainte de a le inghiti. Mananca doar o inghititura de fiecare data. Vei descoperi ca - mancand mai incet si in portii mai mici – te vei bucura mai mult de mancaruri - si vei manca mai putin. Vei descoperi ca la jumatatea unei mese te vei simti satula. Cand ti se intampla aceasta, vei inceta sa mai mananci. Nu vei mai manca niciodata cand nu ti-e foame.
Repeta aceste afirmatii pentru tine:
Voi deveni mai satisfacuta cu mai putina mancare in fiecare zi.
Voi manca incet si numai la orele de masa – 8-9 a.m., 14-45, si 18-19, cumpatat si potrivit.
Slabesc in fiecare saptamana pana ajung la greutatea dorita de 56 kg.
Devin zvelta si armonioasa.
Am un sentiment puternic ca – pe zi ce trece – sunt din ce in ce mai stapana pe obiceiurile mele alimentare.
Au inceput sa imi placa din ce in ce mai mult – pe zi ce trece – alimentele care ma ma ajuta saa ma dezvolt in mod armonios, sa devin zvelta si armonioasa.
Adu-ti aminte: daca refuzi in mod repetat satisfacerea nevoii de foame, ea va dsparea in final.

Din acest moment, nu te vei mai gandi la tine ca fiind supraponderala. De fiecare data cand astfel de ganduri iti trec prin minte, ele iti programeaza subconstientul in mod negativ. Deci iti vei monitoriza de acum gandurile
Orice ganduri sau actiuni care iti trec prin minte in legatura cu supraponderalitatea vor fi anulate, spunandu-ti “Sunt supla, sunt supla”.
Din acest moment, vei consuma numai acele alimente care sunt necesare pentru mentinerea sanatatii si vigilentei mentale. Vei manca portii mai mici de mancare necesare mentinerii sanatatii si vigilentei mentale. Nu-ti vei dori mai mult.
Vei fi pe deplin constienta Nu vei mai manca din obisnuinta. Din acest moment, nu vei mai manca intre mese sau in timp ce privesti la televizor si nu vei avea absolut nici o dorinta de a manca intre mese sau in timp ce privesti la televizor.
Iti vei fixa un scop realist in ceea ce priveste reducerea greurtatii – sa poti imbraca din nou rochia de banchet ca si cand aveai 56 de kg - si-l vei duce la indeplinire cu succes. Hotareste-te cate kilograme poti sa elimini in mod real in fiecare saptamana si vei scapa exact de acea cantitate: 3 kg pe saptamana pana vei ajunge la greutatea ideala de 56 kg.
Vei descoperi ca este din ce in ce mai usor sa urmezi o dieta redusa. Te vei bucura de mesele mai mici. Iritarea si enervarea vietii de toate zilele nu vor mai atinge cote semnificative. Te vei bucura pe de-a-ntregul de mancarea care este buna pentru tine si – totodata – sanatoasa.
Nu uita: se vor petrece 4 lucruri importante: mai inati de toate … relaxarea. In fiecare zi … vei deveni … din ce in ce mai relaxata si vei ramane mai relaxata si mai putin incordata. Aceasta relaxare va duce la o stare de liniste si mai mare. In fiecare zi vei deveni mai calma si … mai linistita. Aceasta senzatie de calm, de liniste interioara va avea ca rezultat sporirea nivelului stimei de sine, cresterea increderii in fortele proprii; pe zi ce trece … te vei simti mai increzatoare, mai sigura pe tine. Iar aceasta incredere va duce la o putere sporita de autocontrol. Vei castiga un control mult mai mare asupra modului in care gandesti, … asupra modului in care te simti, … asupra modului in care te comporti.
Vei incepe sa te bucuri din ce in ce mai mult de aspectul … si … mirosul precum si de gustul si aroma alimentelor care sunt bune pentru tine… Iti vei pierde treptat pofta pentru acele alimente care duc la acumularea de grasime, volesterol si la retentia de lichide.
Chiar daca elimini carbohidratii (incluzand prajiturile si produsele de patisserie si fast-food), … produsele bogate in amidon, … dulciurile (biscuitii, cornuletele cu ciocolata,) … etc., … exista inca din belsug mancaruri apetisante… precum salate si fructe – printre altele - … care incep sa te atraga din ce in ce mai mult, … pe masura ce mananci mai incet, … bucurandu-te astfel de aspectul, … mirosul si … de aroma a ceea ce mananci. Ca urmare, nu vei mai fi mult tmp tentata sa mananci intre mese, … si vei avea din ce in ce mai putine greutati in a evita alimentele care ingrasa.
Vei face multe exercitii aerobice si iti vei practica hobby-urile in fiecare zi si vei bea multa apa (apa minerala plata, ceai chinezesc, iaurturi fara zahar) … si in timp ce-ti reduci treptat greutatea … vei deveni mult mai sanataosa si mai viguroasa … iar infatisarea ta se va imbunatati.
Pe zi ce trece, … dorinta si hotararea ta de a urma acest regim alimentar, … de a-ti modifica obiceiurile alimentare anterioare va creste, … intr-o asemenea masura incat vor distruge orice tentative de a te indeparta de ea … tentatia va disparea complet.
Unii oameni se tem sa fie slabi. Dar tu nu trebuie sa te temi sa elimini greutatea in plus. Indiferent cat ai luat in greutate, din ce motive ai devenit o mancacioasa excesiva, acest lucru nu mai este important. Ceea ce este important este ca ai decis sa iti modifici obiceiurile alimentare, deci poti sa-ti atingi scopul dorit (greutatea de 56 de kg) – infatisarea, forma, greutatea, proportiile pe care ti le-ai dorit. Nu are cu adevarat importanta daca esti grasa sau supla. Tu ai aceeasi putere, aceeasi personalitate, acelasi caracter, acelasi nivel de inteligenta, aceleasi valori, aceleasi principii, aceeasi realitate interioara indiferent de forma corpului tau, de greutate si de statura. Tu nu trebue sa te temi ca pierzi ceva din tine cand scazi in greutate. Daca greutatea si dimensiunile tale scad atunci cand iti controlezi obiceiurile alimentare, ramai aceeasi persoana, numai ca areti mai ngrijit. Nu trebuie sa te temi ca-ti pierzi ceva din protectia ta. Tu ramai aceeasi persoana.
Nu astepta pana elimini toata greutatea nedorita pentru a deveni persoana care vrei sa fii, daca vrei sa fii diferita. Poarta hainele care-ti proiecteaza de pe acum imaginea. Asaza-te, plimba-te, actioneaza in concordanta cu personalitatea omului suplu. Nu-ti face probleme sa-ti ascuzi grasimea. Purtarea hainelor pentru persoane grase nu-ti ascunde grasimea. Te face doar sa te simti mai prost. Deci poarta hainele pe care vrei sa le porti, care te proiecteaza pe tine ca persoana reala, acum, cand ai scazut in greutate. Aceasta va intari dorinta ta de a-ti atinge scopul.
Daca greutatea in plus incepe sa scada, sa se topeasca, sa dispara, te simti pe de-a-ntregul confortabila odata cu aparitia corpului tau zvelt, armonios. Esti perfect multumita, usurata cu acest aspect subtire, aranjat si zvelt al tau. Esti pe deplin stapana pe obiceiurile tale alimentare. Esti stapana pe viata ta, esti sigura pe scaderea in greutate si stapana pe personalitatea si corpul tau. Esti pe deplin fericita cu interiorul tau care a ramas dupa ce ti-ai eliminat greutatea in plus si dimensiunile aferente.
Tu vrezi intr-adevar ca esti capabila sa tii regimul cu success si fara effort pentru a-ti atinge greutatea ideala de 56 kg. Vei fi indrumata de catre fortele naturale din interiorul tau pentrua atinge si mentine acest corp sanatos si atragator.
Ori de cate ori vei fi tentata sa consumi mancaruri care ingrasa si sa incalci aceste sugestii, te vei intreba in mod automat daca intr-adevar vrei sa tolerezi acest lucru. Daca vei face acest lucru, inseamna ca doresti sa il faci, insa vei descoperi ca preferi sa exersezi aceste tehnici si sugestii hipnotice pentru a-ti atinge si mentine greutatea ideala.
Imagineaza-te la greutatea ideala. Priveste o prietena care face cumparaturile impreuna cu tine. Prietena se minuneaza de infatisarea ta supla.
Acum imagineaza-ti doua mese in fata ta. Una dintre mese – cea din dreapta – este incarcata cu toate mancarurile care iti plac si care iti adauga greutate nedorita: kebabab, pizza, corn cu cioclata, napolitane cu cereale, cornulete cu ciocolata, produse fast-food si de patiserie, placinte cu varza, sucuri acidulate – in special Coca-Cola si Fanta Shokata, Portocale, Cappy de piersici, napolitanele etc. Acum marcheaza cu un “X” rosu aceasta masa si imagineaza-ti ca te privesti intr-o oglinda mincinoasa care te deformeaza (care te face sa arati lata si scunda) ca si o oglinda pe care o ai in hol.
Masa din stanga insa este incarcata cu alimente care sunt sanatoase si care nu-ti vor adauga greutate nedorita – precum, peste, lactate – iaurt, lapte... Şi acum marcheaza cu un patrat galben aceasta masa si imagineaza-ti ca te privesti intr-o oglinda care te face sa areti inalta si subtire. Comunica-ti mental ca doresti mancare numai de pe masa marcata cu un patrat galben. Imagineaza-ti prietenii, familia, parintii spunandu-ti cat de bine areti, la greutatea de 56 kg.
Vizualizeaza o fotografie a ta la greutatea actuala. Stiu ca eviti aparatul de fotografiat si camera de luat vederi spunand ca “nu esti fotogenica” tocmai pentru ca nu esti multumita de felul in care areti. Stiu ca faptul ca nu esti multumita de felul in care areti si ca societatea te priveste intr-un anumit fel iti genereaza un complex legat de felul in care areti si o inceredere redusa in tine. Acum concentreaza-te la fotografia cu greutatea ta ideala. Cealata fotografie dispare treptat, ca intr-un efect de alfa. Imagineaza-ti cum te simti la greutatea ideala, aplecandu-te sa-ti legi sireturile, plimbandu-te, facand jogging, mergand calare sau cu hidrobicicleta sau purtand un costum de baie pe plaja. Stiu ca acest din urma lucru l-ai evitat tocmai din cuza complexului generat de felul in care arati. Acum, selecteaza mental o dieta ideala care sa te ajute sa ajungi la greutatea ideala. Spune-ti ca aceasta este toata mancarea de care corpul tau are nevoie sau pe care o doreste si ca nu va trimite mult timp senzatii de foame.

Propunere:
Pentru ca “trebuiau sa poarte un nume” (Nichita Stanescu) si pentru ca este pentru prima data cand acest studiu vede lumina tiparului, propunem ca tehnica utilizata sa poarte numele : Tehnica de autohipnoza si imagerie dirijata “Clepsidra albastra”.

Carmen Moraru
Popescu V.

SPECIAL:
1 IUNIE – ZIUA INTERNATIONALA A COPILULUI

Anul acesta se implinesc 83 de ani de cand sunt sarbatoriti copiii din intreaga lume pe data de 1 iunie. Dar care este originea acestui obicei? Data de 1 iunie a fost stabilta ca Zi Internationala a Copilului la Conferinta pentru Bunastarea Copilului, care a avut loc la Geneva (Elvetia) in anul 1925. Se spune ca in acel an, la San Francisco (California), Consulul General al Chinei a strans un numar mare de copii orfani pentru a sarbatori Festivalul Barcilor Dragonului (Duanwu) care a avut loc pe data de 1 iunie si a coincis cu Conferinta de la Geneva. Pentru cei micuti, 1 iunie este o zi speciala, dar fiecare zi poate fi o zi deosebita: nu avem nevoie de o ocazie aparte pentru a face pe cineva fericit.
Redactia “Clepsidrei albastre” ureaza tuturor copiilor din Romania si din intreaga lume sa aiba parte de tot ce este mai bun si mai frumos pe aceasta lume si sa isi implineasca visele!

Redactia

Pentru a marca aceasta sarbatoare si in revista noastra, redam in continuare un fragment din Conventia Natiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului


CONVENŢIA NAŢIUNILOR UNITE
CU PRIVIRE LA
DREPTURILE COPILULUI
(versiune prescurtata)

Convenţia Drepturilor copiilor a fost aprobata la data de 20 noiembrie 1989, data care reprezinta o zi istoria pentru ceele peste 2 miliarde de copii din întreaga lume.
În aceasta zi ONU a aprobat o convenţie asupra drepturilor copilului, care este acum o lege internaţionala.
Legea copiilor declarǎ valoarea umanǎ deplinǎ pentru toţi copiii şi adolescenţii. Fiecare copil are dreptul de a trǎi, de a creşte în siguranţǎ şi de a fi respectat pentru gândurile şi ideile sale. Interesul superior al copilului trebuie sǎ fie întotdeauna prima prioritate.
Orice ţarǎ care refuzǎ sǎ protejeze copiii care sunt maltrataţi sau neglijeazǎ necesitǎţile copiilor încalcǎ aceastǎ lege.
Cu aceastǎ lege nouǎ lumea va deveni mai bunǎ pentru copii.

Art.1 Copil înseamnǎ orice persoanǎ din lume în vârstǎ de pânǎ la 18 ani.
Art. 2 Toţi copiii au aceleaşi drepturi. Copiii nu trebuie sǎ fie victimele vreunei discriminǎri.
Art. 3 La baza Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului se aflǎ interesul major al copilului.
Art. 4 Statele pǎrţi trebuie sǎ încerce sǎ punǎ în practicǎ drepturile copilului, în limitele maxime ale rezervelor de care dispun. Dacǎ aceste rezerve nu sunt suficiente, se apeleazǎ la cooperarea internaţionalǎ.
Art. 6 Orice copil are dreptul la supravieţuire şi la dezvoltare.
Art. 7 Orice copil are dreptul la un nume şi la o naţionalitate.
Art. 9 Orice copil are dreptul de a-şi cunoaşte ambii pǎrinţi şi dreptul de a creşte într-un mediu familial sigur. Copilul care nu trǎieşte cu ambii pǎrinţi are însǎ dreptul de a-i vedea în mod regulat. Numai în cazuri excepţionale – şi atunci pentrua se asigura interesul superior al copilului, autoritǎţile pot separa copilul de pǎrinţii sǎi.
Art. 10 Statele pǎrţi vor sprijini reunificarea familiilor, prin acordarea de facilitǎţi pentru a pǎrǎsi sau intra în propria ţarǎ.
Art. 12-15 Orice copil are dreptul de a-şi exprima opinia în toate chestiunile care îl privesc. Când tribunalele şi autoritǎţile trateazǎ cazuri în care sunt implicaţi copii, copilul îşi va exprima opinia. Interesul superior al copilului trebuie luat în considerare cu prioritate. Dreptul la exprimare şi la asociere trebuie garantat fiecǎrui copil.
Art. 18 Ambii pǎrinţi au o responsabilitate primarǎ comunǎ în creşterea copilului, iar statul trebuie sǎ-I sprijine în aceastǎ acţiune.
Art. 19 Copilul are dreptul de a fi protejat împotriva violenţei fizice sau psihice şi împotriva maltratǎrii.
Art. 20-21 Orice copil care este separate de pǎrinţi temporar sau definitive are dreptul la îngrijire specialǎ. În acest caz, cvopilul are dreptul de a fi plasat într-o familie sau sau adoptat. Adopţia trebuie supravegheatǎ şi trebuie încercatǎ mai întâi o soluţie naţionalǎ. Dacǎ copilul este adoptat în altǎ ţarǎ, vor fi luate în considerare acordurile internaţionale.
Art. 22 Un copil refugiat are dreptul la protecţie şi sprijin.
Art. 23 Un copil handicapat are dreptul la o viaţǎ decentǎ şi deplinǎ şi dreptul la îngrijire, educaţie şi instruire specialǎ, precum şi asistenţǎ medicalǎ.
Art. 24 Orice copil are dreptul la asistenţǎ medicalǎ. Toate ţǎrile trebuie sǎ ia mǎsuri pentru a diminua mortalitatea infantilǎ şi pentru a lupta împotriva bolilor şi malnutriţiei. Gravidele şi mamele Au dreptul la asistenţǎ medicalǎ.
Art. 28-29 Orice copil are dreptul la educaţie. Educaţia trebuie sǎ pregǎteascǎ copilul pentru viaţǎ, sǎ-I dezvolte respectful pentru drepturile omului şi sǎ-l formeze în spiritul înţelegerii, pǎcii şi toleranţei.
Art. 30. Un copil care aparţine unui grup minoritar sau populaţiei indigene are dreptul la propria lui culturǎ şi la practicarea propriei religii şi limbi.
Art. 31 Orice copil are dreptul la joc, odihnǎşi recreere şi la activitǎţi culturale şi artistice potrivite vârstei copiilor.
Art. 32 Orice copil are dreptul la exploatǎri împotriva exploatǎrii economice sau împotriva muncii grele care poate dǎuna sau împiedica educaţia sau sǎnǎtatea copilului.
Art. 33 Orice copil are dreptul la protecţie împotriva folosirii derogurilor sau narcoticelor. Copilul nu trebuie implicat în producerea şi distribuţia lor.
Art. 34 Orice copil are dreptul la protecţie împotriva exploatǎrii sexuale şi a abuzului sexual, inclusic prostituţia şi pornografia.
Art. 35 Vânzarea, traficul şi rǎpirea copiilor trebuie împiedicate.
Art. 37. Nici un copil nu trebuie supus torturii sau altor tratamente crude sau degradante. Copilul nu poate fi supus detenţiei pe viaţǎ sau pedepsei capitale. Orice copil care e privat de libertate trebuie tratat în mod uman şi corespunzǎtor. Orice copil închis are dreptul la contacte şi vizite ale familiei.
Art. 38 Nici un copil sub vârsta de 15 ani nu poate participa direct în conflicte armate. Copiii sub 15 ani au dreptul de a refuza înrolarea. Legile internaţionale umanitare privitoare la conflicte trebuie respectate.
Art. 39 Orice copil care a fost supus abuzului sau exploatǎrii are dreptul la refacere fizicǎ şi psihicǎ şi la reintegrare socialǎ.
Art. 42. Statele pǎrţi îşi asumǎ obligaţia de a face larg cunoscute hotǎrârile şi principiile acestei Convenţii.

(Convenţia Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului - Versiune prescurtatǎ, Organizaţia SALVAŢI COPIII ROMÂNIA în colaborare cu Reprezentanţa UNICEF ROMÂNIA)



CALENDAR BISERICESC
2007Iunie – Cireşar(30 de zile – ziua are 15 ore, noaptea 9 ore)
1 V Sf. Mc. Iustin Filozoful; Sf. 7 Mc. romani (harţi)
2 S Sf. Mare Mc. Ioan cel nou de la Suceava; Sf. Ier. Mărt. Nichifor al C-polului; Sf. 48 Mucenici de la Lyon: Ier. Potin, Blandina fecioara şi cei împreună cu dânşii
3 D Duminica 1 după Rusalii, a Tuturor Sfinţilor (Matei 1)
Sf. Mc. Luchilian şi cei împreună cu dânsul; Sf. Clotilda, regina francilor
EV 1; Evr 11,33 - 12,2; Mt 10,32-35,37-38 & 19,27-30Săpt. a 2-a după Rusalii: Glas 8, Apostol 2, Matei 2
4 L Începutul Postului Sf. Apostoli; Sf. Ier. Mitrofan al C-polului; Sf. Marta şi Maria; Sf. Mc. Zotic, Atal, Camasie şi Filip de la Niculiţel
5 M Sf. Ier. Mc. Dorotei al Tirului; Sf. Ier. Mc. Bonifaciu, apostolul Germaniei
6 M Cuv. Mărt. Ilarion cel Nou; Cuv. Visarion egipteanul
7 J Sf. Sfinţit Mc.Teodot din Ancira
8 V Aducerea moaştelor Sf. Mare Mc. Teodor Stratilat
9 S Sf. Ier. Chiril al Alexandriei; Cuv. Columban cel Bătrân, apostolul Scoţiei
10 D Duminica a 2-a după Rusalii (Matei 2). Sfinţii români
Sf. Mc. Alexandru şi Antonina
EV 2; Rm 2,10-16; Mt 4,18-23 (Chemarea apostolilor)Săpt. a 3-a după Rusalii: Glas 1, Apostol 3, Matei 3
11 L Sf. Ap. Bartolomeu şi Barnaba
12 M Cuv. Onufrie egipteanul şi Petru atonitul
13 M Sf. Mc. Achilina din Ţara Sfântă
14 J Sf. Prooroc Elisei; Sf. Ier. Metodie al Constantinopolului
15 V Sf. Prooroc Amos; Fer. Ieronim şi Augustin al Hiponei

Preluare de pe http://www.calendar-ortodox.ro/sfintii_iunie.htm


CUGETĂRI

ESTE HAR ...

....sa iubesti fara sa fii iubit!
... sa daruiesti fara sa ti se multumeasca!
... sa ierti fara sa fii iertat!
... sa ramai linistit desi esti nedreptatit!
... sa investesti cladind doar pe speranta!
... sa taci pentru a nu face rau aproapelui!
... sa înduri fara sa murmuri, fara sa cartesti!
... sa slujesti fara sa fii pretuit!
... sa jertfesti fara sa ti se recunoasca!
... sa-l sustii pe cel ce te-a lepadat!
... sa crezi desi nu esti pe deplin lamurit!
... sa crezi desi nu vezi fata-n fata!
... sa vorbesti de dragul adevarului!
... totul sa-ti apartina, iar tu de toate bucuros sa te lipsesti!!

CELE ŞAPTE MINUNI ALE LUMII

Unui grup de studenţi i s-a cerut să recompună lista celor şapte minuni ale lumii, adaptată timpurilor pe care le trăim. Au existat multe diferenţe, dar iată lucrările care au obţinut cele mai mari calificative:
1. Piramidele din Egipt
2. Taj Mahal
3. Marele Canion
4. Canalul Panama
5. Empire State Building
6. Bazilica San Pietro din Roma
7. Marele zid Chinezesc.

In timp ce se citeau lucrarile, profesorul a observat că o studentă încă mai scria. Profesorul a intrebat-o daca are dificultati. Ea a raspuns:
“Este greu sa decizi. Sunt atatea minuni pe lume!”
Profesorul a intrebat-o daca o poate ajuta. Studenta a ezitat putin si apoi a raspuns:
“Cred ca cele sapte minuni ale lumii sunt: a vedea, a auzi, a mangaia, a savura, a simti, a râde şi a iubi.
Colegii au rămas tăcuţi. Aceste lucruri sunt atât de simple încât nu ne dăm seama cât sunt de minunate….



ZECE SFATURI PENTRU VIATA

1) Inţelept vei fi doar atunci când vei învăţa să pierzi.
2) Ca să izbândeşti în mod sigur în viaţă, culcă-te mai târziu cu o oră şi scoală-te mai devreme cu o oră.
3) E mai bine să ştii ceva mai mult şi să trăieşti ceva mai decât invers.
4) Să ai întotdeauna ceva de iubit şi ceva de respectat.
5) Cel mai frumos dar pe care poţi să i-l faci cuiva e speranţa, nu te zgârci.
6) In fiecare zi să stai de vorbă câteva minute cu cel care ai fi vrut să fii.
7) Când nu mai poţi suporta prea multă realitate, fugi în visul tău preferat.
8) Fă lucrul uşor ca şi cum ar fi greu, iar lucrul greu – ca şi cum ar fi uşor.
9) Să ai picioarele pe pământ şi capul printer stele.
10) Gândeşte-te că cea mai mare nenorocire care ţi s-ar fi putut întâmpla e una singură – aceea de a nu te fi născut.


Primim de la cititori

“Clepsidra albastra – revista ta de suflet este o revista pe sifletul meu. Felicitari. Sufletul trebuie hranit. Toti avem nevoie de hrana spirituala pentru a fi fericiti in viata” (Carmen-Georgeta, Los Angeles, California, Statele Unite ale Americii).

“Revista Clepsidra albastra este interesanta, cu subiecte variate. Se vede ca e multa munca si e facuta de oameni priceputi. E o revista culturala, noua ca şi conţinut. Felicitări” (medic, Cluj-Napoca)


www.clepsidraalbastra.home.ro

iar numerele revistei noastre în format pdf le găsiţi pe grupul de discuţii

clepsidra_albastra@yahoogroups.com

la secţiunea Files.


Din numărul următor:




Avem si un blog:
http://clepsidraalbastranr1.blogspot.com

Dragi cititori,

In acest numar al revistei lansam in sondaj de opinie.

CHESTIONAR
“CLEPSIDRA ALBASTRĂ”
DESPRE SUFLET

Intenţionăm să realizăm un studiu referitor la percepţia socială a oamenilor în ceea ce priveşte sufletul şi pentru aceasta avem nevoie de ajutorul dvs. In continuare urmează un set de 3 întrebări la care vă rugăm să aveţi amabilitatea de a ne răspunde. Menţionăm că datele furnizate de dvs. sunt strict confidenţiale. Vă mulţumin.

1. Ce este sufletul?
______________________________________________________________________________________________________________________.
2. Cum hranim sufletul?
______________________________________________________________________________________________________________________.
3. Cum ne trezim sufletul?
______________________________________________________________________________________________________________________.


Varsta:
______
Nivel studii:
_________
Sexul:
______
Ocupatia
_________


Va multumim pentru timpul acordat.

Asteptam raspunsurile voastre.

Redactia

Dragi cititori,

Dacă v-a plăcut acest număr al revistei noastre, dacă nu v-a plăcut, dacă aţi vrea să citiţi rubrici noi în ea, dacă aveţi propuneri şi sugestii sau dacă doriţi informaţii suplimentare, vă rugăm să ne scrieţi pe adresa redacţiei:

C.P. 523 O.P. 9 CLUJ-NAPOCA

sau la adresele de e-mail:

clepsidra_albastra@yahoo.com
clepsidraalbastra@home.ro
si
clepsidra_albastra@yahoogroups.com


Din numărul următor vom avea rubrica
“Cititorii întreabă, Clepsidra răspunde”

1 comment:

tanase marian said...

miracole...exista miracole,va pot relata eu un lucru unic an felul sau trait de mine...scuzati scrisul telegrafic ,nu agramat este datorat unei disfunctii neurologice anca an remisie mulye elemente,.scriu doar cu o mana cealalta nu coopereaza fuge usor...acum 20 de ani am facut o gresealagrava,desi lucram la s. t. s. eram nilitar activ am conversat cu greii puterii noi am comentat printre altele ca n. c. a facut rau religiei ,pe scurt ce a ce an scurt timp pentru mine s a transformat antr o drama...am fost mutat dintr un laborator perfect utilat de electronica ,cu parchet pe jos si covor an ancapere antr un subsol mizerabil,batjocorit de sefi si colegi,urmarit de 215 chin greu suportat pana latrecerea an rezerva lalimitadevarsta...an acele momente greu de suportat,de depasit am mers la sfanta biserica ,,sfantul gheorghe,unde parohul acesteia parinrele gheorghe bogdan acelasi preot ce i se demolase an comunism biserica sfanta vineri,a cerebrat 21 de slujbe ale sfantuli vasile...la cea de a 21 ..a slujba ce o fixasem ca fiind ultima, la sfarsit m am andepartat de grupul credinciosilor privindui,fara a gandi an acel moment ceva deosebit...an acel moment sfant an mijlocul adunarii l am vazut pe mantuitorul nostru iisus hristos,cateva secunde dupa care a disparut...eu l am mai vazut pe sfantul mantuitor si cand s au nascut fiicele mele theodora si amaltheia magdalena an vis an preziua nasterii lor...nu cred ca este un pacat ce spun an continuare deoarece nu sunt un sectant eu am permanent o legatura speciala cu dumnezeu ,am o receptiva si rezonanta acceptare la ezoteric ,divin studiind cu daruire stiintele ezoterice pe care an celelalte relatii cu cei din jur le cultiv pentru dragoste pentru dumnezeu si divin...multumesc pentru permisivainyrare an pagina,fiti binecuvantati...sic volo nihil sine deo...